Εθνική Λυρική Σκηνή: Πρεμιέρα για την όπερα «Φόνισσα»

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. ΗΦόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετατρέπεται σε όπερα, σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, και ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Τετάρτη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ζήτησε από τον Γ.Κουμεντάκη να γράψει την όπερα. Εκείνος αξιοποίησε τα στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης για να παραδώσει ένα σύγχρονο έργο. Το λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου βασίζεται στο έργο του Παπαδιαμάντη. 

Η όπερα παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη την Τετάρτη στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Η μουσική του Κουμεντάκη δεν επιχειρεί μια αναβίωση εποχής, αλλά μια «εσωτερική αναβίωση» του ψυχογραφήματος της ίδιας της Φραγκογιαννούς. H σύνθεση ακολουθεί κάθε βήμα της Φόνισσας - άλλοτε εξωτερικεύει τον ψυχισμό της και άλλοτε βυθίζεται στους σκοτεινούς και ανήλιαγους, υπόγειους διαδρόμους της ψυχής της. Άλλοτε κοιτάζει τον κόσμο κατάματα και άλλοτε χάνεται στην ονειροπόληση. 

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Βασίλης Χριστόπουλος και τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Τη σκηνική - εικαστική εγκατάσταση του Πέτρου Τουλούδη, ο οποίος μαζί με την Ιωάννα Τσάμη υπογράφει και τα κοστούμια και τους φωτισμούς του Βινίτσιο Κέλι.

Εκτός από τους μονωδούς, η σύνθεση προβλέπει μεγάλη συμφωνική ορχήστρα (της ΕΛΣ), τρεις μουσικούς επί σκηνής (μπαγιάν, σαξόφωνο και κρουστά) καθώς επίσης τέσσερα χορωδιακά σύνολα.

Τον ρόλο της Φόνισσας ερμηνεύουν οι Ειρήνη Τσιρακίδου (19, 23/11) και Τζούλια Σουγλάκου (21, 26/11).

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 19, 21, 23, 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης