Διχάζει (όπως αναμενόταν) ο "Αστακός" του Λάνθιμου

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου άναψε συζητήσεις στις Κάννες. Παρουσίασε άλλο ένα «περίεργο» φιλμ, αυτή τη φορά αγγλόφωνο με πρωταγωνιστές γνωστούς σταρ του παγκόσμιου σινεμά όπως η Ρέιτσελ Βάις και ο Κόλιν Φάρελ.

Η ερμηνεία του τελευταίου, μάλιστα, αποτελεί ένα από τα λίγα σημεία συμφωνίας όλων σχεδόν των κριτικών, οι οποίοι μιλούν για «ρόλο καριέρας» κι έναν «μεταμορφωμένο ηθοποιό σε απόλυτη αρμονία με το ύφος της ταινίας».

Οι αντιδράσεις για τον "Αστακό" κυμαίνονται από τον αληθινό ενθουσιασμό μέχρι την αμηχανία και τον σκεπτικισμό, ενώ δεν είναι και λίγοι (κοινό και κριτικοί) στις Κάννες δεν κατάλαβαν ή δεν εκτίμησαν πλήρως τα νοήματα και τους εκφραστικούς τρόπους του φιλμ.

Φυσικά αυτό είναι το στυλ του Λάνθιμου οπότε κάτι τέτοιο δεν φαντάζει περίεργο. Ο ίδιος ο Κόλιν Φάρελ μάλιστα, δήλωσε πως, αν και πρόκειται για το πιο ξεχωριστό και ευφάνταστο σενάριο που διάβασε ποτέ, ακόμη και σήμερα δεν έχει κατανοήσει πλήρως το νόημά του...

Βρετανός κριτικός επισημαίνει (και μάλιστα σωστά): «Πριν από την προβολή εκείνο που συζητιόταν ήταν αν ο Λάνθιμος θα “ξεπουληθεί” περιορίζοντας την απόλυτη παραδοξότητα του ύφους του ή θα έχανε μία ευκαιρία ακριβώς επειδή δεν έκανε το παραπάνω. Λοιπόν η προβολή της Παρασκευής μάς έδειξε ότι δεν ξεπουλήθηκε».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης