Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου σε πείσμα των δύσκολων καιρών

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ξεκινά στις 29 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμένο με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η Άνδρος, μια καλοκαιρινή όαση πολιτισμού, θα υποδεχτεί στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο, προσφορά του Αλκιβιάδη Τάττου, στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, σημαντικές παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού.

Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και με την εξαιρετική ποιότητα της διοργάνωσης εκ μέρους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», με την υποστήριξη των χορηγών, Ανδριωτών και μη, και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, η Άνδρος αναδεικνύεται σε έναν θερινό τουριστικό προορισμό, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα διαμονής, με τα υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα.


Μήνυμα των «Φίλων Φεστιβάλ Άνδρου»

«Όπως τα τελευταία δύο χρόνια έτσι και φέτος δίνουμε ξανά το καλοκαιρινό ραντεβού στο θέατρο της Ανεμόεσσας Άνδρου, με την υπόσχεση ότι το φετινό 3ο Φεστιβάλ θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σας. Παραμερίζοντας όλες τις δυσκολίες που οι καιροί φέρνουν στο κατώφλι μας, σαν καραβοκύρηδες που γνωρίζουν από συνθήκες δύσκολου καιρού, εμείς οι Ανδριώτες, προχωράμε ενωμένοι, με συμπαραστάτες τον διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βούλγαρη και τους στενούς του συνεργάτες. Το θέατρο θα ανοίξει την πόρτα του την πρώτη μέρα του Ιούλη, και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα δίνει βήμα σε ντόπιους φορείς και Συλλόγους να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ κατά την περίοδο του Φεστιβάλ, 29/7 - 25/8 θα φιλοξενηθούν επιλεγμένες παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ικανοποιούν το ευρύ φιλότεχνο κοινό. Καλή αντάμωση».

Παντελής Βούλγαρης

«Πριν χρόνια, είχα διαβάσει μια σοφή παρατήρηση ενός φανατικού θαυμαστή του μεγάλου Μάνου Κατράκη. “Ξέρω καλά ότι ο Κατράκης έχει πάντα τρακ, κάθε φορά που βγαίνει στη σκηνή, το ίδιο τρακ το έχει και ο θεατής. Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα της πλατείας, πιάνω τον εαυτό μου, εάν αυτό που θα δω, είναι αντάξιο της προσδοκίας μου”. Σε περίπου 60 νύχτες, στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου, θα χτυπάει η καρδιά μου, σ’ αυτή την τεράστια ησυχία μέσα στο σκοτάδι, γι αυτά που επιλέξαμε φέτος, για τις νύχτες πολιτισμού. Το φως του πρώτου προβολέα στη σκηνή, τα ευαίσθητα δάχτυλα του πιανίστα στην έναρξη, τα χρωματιστά πρόσωπα των ηθοποιών λίγο πριν ακουστεί η πρώτη λέξη, με καθησυχάζουν. Είναι η ώρα να καθαρίσουν οι ψυχές μας»,

αναφέρει στο μήνυμά του ο καλλιτεχικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης.

Επετειακή έκθεση

Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου διοργανώνει φέτος την επετειακή έκθεση «60 Χρόνια “Ανδριακή” από-Τυπώματα ανδριακής Ιστορίας» στον χώρο όπου στεγάζεται το Παλιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη στη Χώρα (δίπλα στο ξενοδοχείο «Παράδεισος»). Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την έντυπη ιστορία του νησιού και των ανθρώπων του όπως αναγράφεται στις σελίδες της τοπικής εφημερίδας του νησιού «Ανδριακή», η οποία κλείνει, στις 4 Οκτωβρίου, 60 χρόνια από την ίδρυσή της το 1957 και περιλαμβάνει πρωτοσέλιδα, εσωτερικές σελίδες, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και μέρος των αρχείων της από την περίοδο της λινοτυπίας έως τις μέρες μας.

Η εφημερίδα αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το μοναδικό έντυπο μέσο του νησιού, που κυκλοφορεί και σε ψηφιακή έκδοση με τον τίτλο andriakipress.gr. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Επίσης, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου θα φιλοξενήσει στους δύο εκθεσιακούς ορόφους του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου του, στη Χώρα, την πρωτεύουσα του αιγαιοπελαγίτικου αυτού νησιού του πολιτισμού, τους 23ους ΠΛΟΕΣ, που ως υπότιτλό τους έχουν την «Εύκρατη Ζώνη».

Η «Εύκρατη Ζώνη» αποτελεί το τρίτο, κατά σειρά, μέρος μιας τετραλογίας που σχετίζεται με την περιβαλλοντική φύση, σε αντανάκλαση με την αλληγορική φύση του «εαυτού», όπως τη διατυπώνουν αντιπροσωπευτικά επιλεγμένοι καλλιτέχνες και έργα, καθώς εκφραστικά ανταποκρίνονται στα ποικίλα περιεχόμενα και στις στοχαστικές προκλήσεις, οι οποίες αναφύονται, μέσα από εικαστικά σύγχρονες προσεγγίσεις του θέματος.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο.

Ομηρικό με τον ήρωα, 1938

Ο Εγγονόπουλος υπήρξε ζωγράφος, ποιητής και Καθηγητής στο Πολυτεχνείο -τρεις αλληλοσυμπληρούμενες διαδρομές για έναν μόνο άνθρωπο, που τις ακολούθησε αδιάκοπα και ακούραστα επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Σκοπός της έκθεσης που του αφιερώνει το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή είναι να αναδείξει αυτή την πολλαπλή δημιουργικότητά του, αλλά και αυτό το αναμφισβήτητο ταλέντο που επέδειξε σε όλα εκείνα με τα οποία καταπιάστηκε.

Θέτις και Πηλεύς, 1976.

Την αφίσα και το εξώφυλλο του 3ου Φεστιβάλ, φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης, ενώ τα βίντεο είναι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Βούλγαρη και μουσική Σπύρου Λούκου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης