Δημοπρασία συλλεκτικών όπλων από την περίοδο του 1821

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Ύδρα 21 και το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (IAMY) διοργανώνουν δημοπρασία συλλεκτικών όπλων από την περίοδο του Αγώνα του 1821, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δράσεών τους.

Τη δημοπρασία θα διεξάγει αφιλοκερδώς ο Οίκος δημοπρασιών «Βέργος» στο IAMY (λιμάνι Ύδρας), το Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.

Τα υπό δημοπράτηση αντικείμενα προέρχονται από την προσωπική Συλλογή του Γιάννη Στεφανή, η οποία περιλαμβάνει εξαίσια δείγματα βαλκανικών όπλων, κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Με την πάροδο του χρόνου, τα όπλα αυτά έχουν απομακρυνθεί από την αρχική τους χρήση και μπορούμε σήμερα να τα θαυμάσουμε ως περίτεχνα αντικείμενα διαβαλκανικής συνεργασίας.

Οθωμανικό γιαταγάνι. Ασημένια λαβή και θήκη με έκτυπη διακόσμηση. Η λάμα φέρει διακοσμητικό μοτίβο με αραβική χρονολογία 1241 (1825-26). 

Το Ύδρα 21 ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από μια ομάδα Υδραίων και φίλων της Ύδρας (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που επιθυμούν την περαιτέρω ανάδειξη και ανάπτυξη του νησιού, μέσω του ποιοτικού τουρισμού και πολιτιστικών δράσεων με στόχο να καταστήσουν την Ύδρα ανοικτό Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιδίωξη του Σωματείου είναι η συνεργασία με τους κατοίκους της Ύδρας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την ενθάρρυνση της σύγχρονης πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας.

Μαχαίρι τύπου Janbiyya με λαβή από αχάτη και λεπίδα διπλής όψης από τη Βοσνία με χρυσή διακόσμηση. Επιχρυσωμένη θήκη με ανάγλυφη διακόσμηση. Φέρει ημερομηνία 1751-52 και όνομα κατασκευαστή. 

Στο  IAMY, το οποίο ιδρύθηκε το 1918 και υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, λειτουργούν τρία τμήματα: Αρχείο, Μουσείο και Βιβλιοθήκη, που σε καθημερινή βάση φιλοξενούν ιστορικούς-ερευνητές και ένα ευρύ κοινό επισκεπτών.

Ξύλινο τρομπόνι με μπρούτζινη κάνη (α΄ μισό 19ου αιώνα)

Εκτός των μόνιμων επιστημονικών, αρχειακών και μουσειακών του ενασχολήσεων, το ΙΑΜΥ αποτελεί σήμερα και μία ολοζώντανη κυψέλη συνεχούς πολιτιστικής δραστηριότητας, αφού στους χώρους του διοργανώνονται σε ετήσια βάση ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες με τον γενικό τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας».

Ένα εξαιρετικά σημαντικό και σπάνιο σπαθί από τη δυναστεία των Αψβούργων που χρονολογείται πριν από το 1740. Επιχρυσωμένη μπρούτζινη λαβή που καταλήγει σε κεφαλή λεοντής. Ο φυλακτήρας της λαβής φέρει ανάγλυφο πρόσωπο. 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών, αρχειακές και αρχαιολογικές εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ευρωπαϊκή πιστόλα με πυρόλιθο μηχανισμό κατασκευασμένη για την αγορά της Ανατολής. Το ξύλινο μέρος του όπλου φέρει μπρούτζινη διακόσμηση. 

Το IAMY είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την προώθηση και την προβολή του πολιτισμού της χώρας μας και μία αληθινή «ανάσα» πολιτισμού για το ιστορικό νησί της Ύδρας, διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό και δημιουργικό ρόλο στην κοινωνική πραγματικότητα του νησιού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης