Γιώργος Κιμούλης: "Δον Ζουάν, η επιστροφή"

Κιμούλης-Δον Ζουάν, η επιστροφή

Ο Γιώργος Κιμούλης, βασισμένος στο θεατρικό του Εντεν Φον Χόρβατ «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο» προτείνει το δικό του έργο «Δον Ζουάν, η επιστροφή». Σκηνοθετεί και παίζει πλαισιωμένος από επτάγυναίκες ηθοποιούς που ερμήνευουν όμως 35 _γυναικείους_ ρόλους.

«Αυτό που ουσιαστικά προσπαθεί να πει αυτή η παράσταση είναι ότι την ευθύνη για τη δημιουργία ενός αρσενικούτέρατος την έχει η γυναίκα με την ιδιότητα της μητέρας. Κατ΄επέκταση αυτή είναι και η μοναδική που μπορεί να βρειλύση ώστε να μην συνεχίζει ο κοινωνικός χώρος να έχει φύλο.... Μέχρι τώρα και παρ΄όλες τις προσπάθειες που έχουνγίνει, η κοινωνία παραμένει φύλου αρσενικού. Ολοι οι μηχανισμοί που λειτουργούν στηρίζονται και βασίζονται και σενόρμες αρσενικές. Με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην μπορεί να καταφέρει τίποτα περισσότερο από το απενοχοποιεί αυτότο σύστημα, κερδίζοντας απλά σε ...ποσόστοση. Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβει πλήρως την ευθύνη των νέων αρσενικώνμήπως και η ανθρωπότητα πάψει να είναι απάνθρωπη», λέει ο ίδιος για την παράσταση που κάνειπρεμιέρα το Σάββατο το βράδυ (30/6) στο θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα. Και συνεχίζει: «Ζητούνται φωτισμένα θηλυκάμυαλά... Διαφορετικά η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον. Πρέπει να επιστρέψει σε μια μητρική υπόσταση. Φυσικά καιχρειάζεται μια συνεργασία και με τους άρρενες». Ως πατέρας, εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης, και μάλισταμιας 18χρονης κόρης, ο Γιώργος Κιμούλης μοιάζει σαφής, ξεκάθαρος: «Η κόρη είναι αυτό που είναι ημητέρα της και θέλει να είναι αυτό που είναι ο πατέρας της... Οσο πιο γρήγορα συμφιλιωθεί με αυτό, θα γίνει αυτό πουείναι και θα έχει αυτό που θέλει. Γι΄αυτή τη συμφιλίωση βεβαίως πρέπει να βοηθούν και οι δύο γονείς _καθείς κι ο ρόλοςτου».

Μέσα σε ένα άχρονο και άτοπο σκηνικό παρακολουθούμε το όνειρο-εφιάλτη ενός αρσενικού μυαλού. Οκεντρικός ήρωας βιώνει τον κίνδυνο της αποδόμησής του από τα θηλυκά πλάσματα που έχουν περάσει από τηζωή του. «Μέσα σε αυτό το όνειρο-εφιάλτη βλέπει την πλήρη ανάληψη της ευθύνης των θηλυκών όντων ναξεκινήσουν τη δημιουργία ενός καινούργιου ανθρώπου. Και όπως κάθε δημιουργία έχει ανάγκη την καταστροφή τουπροηγούμενου, αυτός βιώνει αυτή ακριβώς την καταστροφή»επισημαίνει ο Γιώργος Κιμούλης που βασίστηκεστην άποψη του τόσο του Χόρβατ όσο και του Μοντερλένπου είδαν τον Δον Ζουάν σε μεγάλη ηλικίανα προσπαθεί να ζητήσει συγνώμη, που προσπαθεί να αλλάξει ή καλύτερα να πείσει τους άλλους ότιάλλαξε. «Γιατί νοιώθει ότι χάνει την εξουσία της γοητείας του», τονίζει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, καιπροσθέτει: «Στη δική μου διασκευή καμμία γυναίκα δεν πείθεται: ούτε τον πιστεύουν ούτε πιστεύουν ότι έχειαλλάξει». Ολα ξεκινούν όταν μετά από μια μεγάλη καταστροφή, που εμπεριέχει και την καταστροφή μιαςπόλης, όσοι πολίτες έχουν σωθεί επιχειρούν να το σκάσουν με τα καράβια.... Εκείνος, ο Δον Ζουν, είναι ομόνος επιζών που η θάλασσα ξεβράζει σε ένα παράξενο νησί. Εκεί σαν να υπάρχει ένα άσυλο, έναεγκαταλλελειμμένο _στοιχειωμένο_ νοσοκομείο, τον περιμένουν επτά περίεργες νοσοκόμες για να τονπεριθάλψουν......

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

* Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης - Σκηνικά: Pawel Dobrzycki - Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου -Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη - Κινησιολογική Επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου - Video: Δημήτρης Ζώγκας- Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης & Κων/νος Κυριακού - Δ/νση Παραγωγής: Παναγιώτης Πάντος -Οργάνωση Παραγωγής Περιοδείας: Λευτέρης Πλασκοβίτης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλα Κουλίεβα,Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού, Δήμητρα Παπαδήμα, Παρασκευή Κατσάνη, Άννα Έλενα, ΒασιλικήΜπισαράκη.


* Πρεμιέρα το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Βύρωνα,
 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στις 21.15. Στησυνέχεια θα δοθούν παραστάσεις στο Κηποθέατρο Παπάγου (2/7) στο Βεάκειο Πειραιά (3/7) και θαακολουθήσει μεγάλη περιοδεία εντός και εκτός Αθηνών, που θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης