Αφιέρωμα στο διάσημο βερολινέζικο θέατρο Φόλκσμπύνε - Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου

Το διάσημο βερολινέζικο θέατρο Φόλκσμπύνε έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, φέρνοντας μαζί του τρεις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται κανείς για να βιώσει την εμπειρία της Φόλκσμπύνε στις πλήρεις διαστάσεις της: ταινίες, εγκαταστάσεις, γερμανική μπίρα, πάρτι, συναυλίες, bratwurst, περφόρμανς.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό μύθο του θεάτρου, το 1992, η καλλιτεχνική διεύθυνση της Φόλκσμπύνε ανατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του Βερολίνου στον ήδη καταξιωμένο, αλλά και αβανγκάρντ σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, με την εξής προειδοποίηση: είτε θα κάνεις τη Φόλκσμπύνε διάσημη μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, είτε το θέατρο θα κλείσει. Ο Κάστορφ πέτυχε τον στόχο του, αφού η Φόλκσμπύνε είναι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο.

Στον απόηχο της γερμανικής επανένωσης, η Φόλκσμπύνε εδραιώθηκε ως ένας σημαντικός θεσμός του Βερολίνου, επηρεάζοντας τον θεατρικό κόσμο, τόσο στη Γερμανία, όσο και διεθνώς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η έκφραση «κάν’ το όπως η Φόλκσμπύνε» ήταν διαδεδομένη ανάμεσα στους ανερχόμενους Γερμανούς σκηνοθέτες. Σήμερα, όταν το ελληνικό κοινό αναφέρει ότι μια παράσταση έχει «γερμανικό στυλ», συνήθως εννοεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που έχουν ταυτιστεί με το στυλ της Φόλκσμπύνε.

Στο πέρασμα των χρόνων, έμπειροι και νέοι σκηνοθέτες έχουν ανεβάσει παραστάσεις που έχουν γίνει ορόσημα για το εγχώριο και το διεθνές κοινό και έχουν ταξιδέψει σε περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, η Φόλκσμπύνε δεν εισήγαγε απλώς πρωτοποριακές ερμηνευτικές τεχνικές και δραματουργικές προσεγγίσεις. Διεύρυνε, επίσης, τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει θεατρική παράσταση έξω από τα στεγανά του «καθαρόαιμου» θεάτρου. Πρόβαλε μια νέα ιδέα για το τι σημαίνει θέατρο μέσα στην πόλη. Οι αίθουσές της έχουν κατά καιρούς μεταμορφωθεί ριζικά για να φιλοξενήσουν μοναδικές βραδιές που εκπροσωπούν πολλά διαφορετικά πεδία, όπως συζητήσεις με επιστήμονες και καλλιτέχνες, και συναυλίες.

Σε απόλυτη εναρμόνιση με το πνεύμα και τη φιλοσοφία του θεάτρου, το πρόγραμμα της Φόλκσμπύνε στην Αθήνα δεν συνιστά θέατρο με τη στενή έννοια. Εκτός από τη διασκευή του «Παίκτη» του Ντοστογιέφσκι από τον Φρανκ Κάστορφ και το «Μουρμουρητό» του Χέρμπερτ Φριτς, η ομάδα της Φόλκσμπύνε θα στήσει το σκηνικό του «Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση» του Ρενέ Πόλλες και θα περιλαμβάνει συναυλίες, ταινίες, εγκαταστάσεις και συζητήσεις, που θα αναδείξουν την πολυπρισματική εμπειρία της Φόλκσμπύνε.

17 Ιουνίου

19.00, στη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών:  Μάστερκλας με τον σπουδαίο Γερμανό θεωρητικό του θεάτρου Χανς - Τις Λέμαν, με τίτλο «Το μεταδραματικό θέατρο, ο Ρενέ Πόλες και η βερολινέζικη Φόλκσμπυνε», στο οποίο θα αναλυθεί η έννοια του μεταδραματικού θεάτρου και οι διάφορες παρανοήσεις του όρου, καθώς και η συμβολή της Φόλκσμπύνε και σημαντικών δημιουργών που έχουν συνδεθεί με το εμβληματικό αυτό θέατρο, στη διεθνή σκηνή.

23:30, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): Πάρτι με dj set από τους dj Duo Portobello.

18 Ιουνίου

22:00, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): «Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρενέ Πόλες. Μια ξεκαρδιστική παράσταση που θέτει επί τάπητος μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα και διαδραματίζεται στα βαγόνια του Rollende Road Show της Φόλκσμπύνε. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

18 Ιουνίου

19:00 - 20:30, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): Συζήτηση για τη Φόλκσμπύνε.

18 και 19 Ιουνίου

23:45 και 23:00 αντίστοιχα, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): Σούμαν - «Ο Έρωτας του ποιητή ή η επιστροφή των έφιππων πτωμάτων». Κάθε Ιούνιο, τιμάται η μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Πώς συνδέονται οι μνήμες της σφαγής με τον κύκλο τραγουδιών του Ρόμπερτ Σούμαν, «Ο έρωτας του ποιητή», που αποτελεί την ακμή των ποιητικών ασμάτων του γερμανικού ρομαντισμού; Το παρόν καλλιτεχνικό (αυτο)πείραμα αφιερώνεται στον μεγάλο συνθέτη, διερευνώντας την επιρροή του στην ποπ και αβανγκάρντ ροκ σκηνή της Γερμανίας.

01:00 και 00.30 αντίστοιχα, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): Unlimited World Tour IX: 1. Aegean Micro Disk. Η βερολινέζικη μπάντα Goshawk, με αυτήν την αποκλειστική συναυλία στην Ελλάδα, ανοίγει την ένατη παγκόσμια περιοδεία της, που θα απλωθεί σε πέντε ηπείρους και θα διαρκέσει 38 μήνες.

19 και 20 Ιουνίου

19:00, στην Πειραιώς 260 (Δ): «Ο παίκτης» του Ντοστογιέφσκι. Ο Φρανκ Κάστορφ, απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της Φόλκσμπύνε, χρησιμοποιεί την τεχνική της ζωντανής κινηματογράφησης, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σκηνοθετικό του στυλ και ένα ισχυρό καστ ηθοποιών, βλέποντας το λογοτεχνικό μανιφέστο που έγραψε ο Ντοστογιέφσκι για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια σαν «ένα μεγαλειώδες, ζωηρό, δυναμικό πυροτέχνημα στασιμότητας και ακινησίας», που εμπνέεται από τη σπαρακτική ζωή του συγγραφέα. Τιμές εισιτηρίων, κανονικό: από 30 έως 40 ευρώ, φοιτητικό: 20 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

21:15 (19 Ιουνίου) και 23:00 (20 Ιουνίου) στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): «Ο Μπέργκμαν στην Ουγκάντα»: βίντεο - εγκατάσταση από τον βραβευμένο Σουηδό καλλιτέχνη Μάρκους Ερν, που έχει γυριστεί στις φτωχογειτονιές της Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, με τον καλλιτέχνης να συστήνει στο ευρύτερο κοινό μια αμίμητη παράδοση της περιοχής: τη ζωντανή μετάφραση ταινιών.

20 Ιουνίου

21:15, στην Πειραιώς 260 (Προαύλιο): «Bad decisions», ταινία του Ρενέ Πόλες.

23 και 24 Ιουνίου

21:00, στο θέατρο Ολύμπια: «Murmel Murmel / Μουρμουρητό» του Ντίτερ Ροτ. Στη θεοπάλαβη παράσταση του Χέρμπερτ Φριτς, δεκατέσσερις ηθοποιοί μουρμουρίζουν αδιαλείπτως τη μοναδική λέξη του βιβλίου και μεταμορφώνουν το κείμενο σε μια υπνωτιστική ψυχεδελική εμπειρία, που δικαιώνει τον εκλιπόντα πλέον Ροτ, πειραματικό καλλιτέχνη που το έργο του διακρίνεται για τη δεξιοτεχνία, την άγρια ενέργεια και τη σκοτεινή του αίσθηση. Τιμές εισιτηρίων, κανονικό: από 20 έως 30 ευρώ, φοιτητικό: από 15 έως 25 ευρώ. ανέργων - ΑΜΕΑ: 15 ευρώ.

Πληροφορίες

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Πειραιώς - Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ.: 210 4801259.

Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3662100.

Πειραιώς 260: Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900.

Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης