Ανοίγει αυλαία το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ.

Φέτος, το Φεστιβάλ κλείνει τα 60 του χρόνια και τα γιορτάζει με υπέροχες ταινίες, συναρπαστικούς καλεσμένους, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα.

Τις αφίσες του 60ού ΦΚΘ σχεδίασε ο διεθνούς φήμης illustrator Τζον Μαυρουδής και τα επίσημα spot σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας Βασίλης Κεκάτος.


 

«Ιστορία Γάμου»

Το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει η φετινή διοργάνωση τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι το «Overview Effect» -μια εμπειρία που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του σινεμά, βλέποντας, ερμηνεύοντας, σχολιάζοντας τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος μέσα από ένα θέμα, ένα βιβλίο, μια ιδέα, παρμένη από μια άλλη τέχνη ή επιστήμη.

Φέτος, το θέμα αυτό είναι το φαινόμενο «Overview Effect». Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα.


 

«Τζότζο» 

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό «Τζότζο» (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης