Έκθεση του πολυδιάστατου Κώστα Ευαγγελάτου στο Παρίσι (Στο Centre de Sevres, από 6 έως 10 Νοεμβρίου)

Χαρακτηριστικά έργα των φάσεων της εικαστικής του πορείας των τελευταίων πέντε ετών συνθέτουν την ατομική έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου, περφόρμερ, λογοτέχνη και θεωρητικού της τέχνης, Κώστα Ευαγγελάτου, η οποία πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Centre de Sevres, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, παρουσία του ίδιου του διακεκριμένου καλλιτέχνη, ο οποίος θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις.

 

 

Η ένατη αυτή ατομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Γαλλία περιλαμβάνει ζωγραφικές συνθέσεις αφαιρετικής και γεωμετρικής δομής με αναγραφή και χάραξη συμβόλων και ζωγραφικά πανό μεγάλων διαστάσεων.

Ο επιμελητής εκθέσεων και συλλέκτης, Πασκάλ Βουαρέν, επισημαίνει: «Το διαχρονικό ταλέντο του Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου αποκρυσταλλώνει ποιητικά την πολυσχιδή εποχή μας. Με το ιδιότυπο αισθητικό του ύφος, προκαλεί τη νόηση του θεατή, ενώ, ταυτόχρονα, αιχμαλωτίζει τη ματιά του με τις ελκυστικές και αρμονικές του φόρμες - ζωγραφικά υφασμάτινα ειλητάρια».

Η εικαστική επιμελήτρια  Μαριλόρ Λαμί αναφέρει: «Ο Έλληνας καλλιτέχνης αναβαπτίζει αυθεντικά την τέχνη του στα αρχαϊκά πρότυπα ομορφιάς, με μοντέρνο και πρωτότυπο πνεύμα, κυρίως όμως εκπλήσσει για τις πολυμορφικές του εκφραστικές δυνατότητες. Ο Κώστας Ευαγγελάτος, με την εικαστική του παρουσία στο Παρίσι, τείνει να ολοκληρώσει, στον κατάλληλο τόπο, στον ανάλογο χώρο και στην ώριμη περίοδο του, ένα σημαντικό φάσμα της αισθητικής του κατάθεσης και της διαρκούς αισθητικής του αναζήτησης».

Ο Κώστας Ευαγγελάτος εξέθεσε για πρώτη φορά ατομικά τη σειρά έργων του, με τίτλο «Conceptualizations», στον πύργο «Les Fontaines», στο Σαντιγί της Γαλλίας, το 1988. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε αίθουσες τέχνης στο Παρίσι. Οι εκθέσεις του, «Εννοιακά πρόσωπα και σώματα» (2008) και «Συλλήψεις στο αττικό φως» (2010), έγιναν με την τιμητική αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία.

Το 2007, έστησε εγκατάσταση στον χώρο της αλέας των Tuιlleries του Λούβρου, με επιζωγραφισμένες πολύχρωμες γεωμετρικές φόρμες, και, το 2008, σε περιοχές της πόλης, έδρασε με την performance «Costas - L' autumne a Paris “Ledernierrouleau”». Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής στις γαλλικές πόλεις: Αμιένη, Αβινιόν, Μεντόν, Λίλ κ.α.. Επίσης, στο Παρίσι, συμμετείχε στη διεθνή επετειακή έκθεση, με τίτλο «1/2000», και, πρόσφατα, στην έκθεση «Migra(r)tion 2017».

Πληροφορίες

Centre de Sevres: Λεωφόρος των Σεβρών στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού - Γαλλία. Ξεναγήσεις: καθημερινά: 17:30 - 20:00, Παρασκευή: 16:30 - 19:00.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης