«Τρίγωνα σε Πτώση» στην «παλιά» εμπορική καρδιά της πόλης - Φωτιστική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου

Η ομάδα Beforelight επανέρχεται με μία φωτιστική εγκατάσταση στην «παλιά» εμπορική καρδιά της πόλης, εκεί όπου εδώ και 120 χρόνια υπάρχουν ακόμα τα ίδια καταστήματα, επιβιώνοντας και δίνοντας στην πόλη το χρώμα και την ιδιαίτερη ταυτότητα της.


 
 

Στο πλαίσιο των «Παρεμβάσεων στην Πόλη», η ομάδα Βeforelight καλείται να φωτίσει δημιουργικά τον πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου με μία μικρής κλίμακας παρέμβαση, δημιουργώντας μία αφήγηση και ένα νέο τοπόσημο για όσους διασχίζουν την οδό κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.


 
 

Όταν τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν, ελάχιστοι περαστικοί περνούν από εκεί. Η παρέμβαση  προσκαλεί τους επισκέπτες να εντάξουν την Αγίου Μάρκου στη νυχτερινή τους βόλτα.  Στην παρέμβαση, η ομάδα συνεργάζεται με τον τοιχογράφο – καλλιτέχνη Νικόλαο Τσουνάκα.

Μετά την οδό Πιττάκη και τη Στοά Εμπόρων, σειρά έχει το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Με έμπνευση  από τη γεωμετρική αλλά και τη γεωγραφική σημασία του τριγώνου, χρησιμοποιείται το σχήμα ως εναρκτήρια ιδέα, σύμβολο και απεικόνιση για τις δύο παρεμβάσεις.


 
 

Η πρόταση «Falling Triangles» περιλαμβάνει φωτιστικές εγκαταστάσεις σε 2 κομβικά σημεία επί της Αγ. Μάρκου:

α. Στο σόκορο πολυκατοικίας στη συμβολή Αγ. Μάρκου και Χρυσοσπηλιωτίσσης, μία συστάδα φωτεινών τριγώνων έρχεται σε διάλογο με την τοιχογραφία «Ikarus» του καλλιτέχνη Νικόλαου Τσουνάκα που απεικονίζει τον Ίκαρο-Άγγελο σε πτώση.


 
 

β. Στη συμβολή Αγ. Μάρκου και Μιλτιάδου, ένα ευμέγεθες τρίγωνο πλαισιώνει έναν πλάτανο και, ταυτόχρονα, εκτείνεται ως τις άκρες των περιμετρικών κτηρίων κλείνοντας το μάτι στην έντονη γεωμετρία.

Η παρέμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «This is Athens-Polis»

Σχεδιασμός-Κατασκευή-Επίβλεψη: Βeforelight
Τοιχογραφία «Ikarus»: Νικόλαος A Τσουνάκας
Συνεργάτιδα σχεδιασμού – κατασκευής: Μελίνα Λασιθιωτάκη
Συντονισμός Υλοποίησης: Αpart- Γιώργος Γεωργακόπουλος

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης