«Αναφορά στον Γκρέκο» στο Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού

Σαν ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας του, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του, το τελευταίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο», παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού, την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Η επιτυχημένη και πολυταξιδεμένη παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Τη θεατρική προσαρμογή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του. Η Γεωργία Νταγάκη, με τη λύρα και το τραγούδι της, συνομιλεί με τους ήρωες του συγγραφέα - τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την Ωραία Ελένη του Ομήρου. Συμμετέχει ο μουσικός Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παίζοντας κλασική κιθάρα.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή»

Το έργο ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του σπουδαίου μας  συγγραφέα, μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου, πολιτικού, θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και φιλόσοφου με το πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο, και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της «Οδύσσειας». Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Στην παράσταση, μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο), συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος γράφει: «Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και, καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν ή που έχουν ζήσει, μπορεί να με νιώσει».

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος, συνεργάτις σκηνοθέτις: Εμμανουέλα Αλεξίου, επιλογές τραγουδιών: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης.

Πληροφορίες

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως - Κολωνός (στάση Μετρό: Σεπόλια), πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 5284800, 210 5284851 - 853 και 854 και opanda.gr. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 3 ευρώ. Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου (την ημέρα της παράστασης: 19:00 - 21:00), τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης