Χρυσοχοΐδης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: Συγνώμη από τον ελληνικό λαό

Χρυσοχοΐδης Μ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδηςεπισημαίνει τον κίνδυνο έκρηξης στην ελληνική κοινωνία, εξαιτίας των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ο υπουργός ορίζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις ως αιτία της καταστροφής της ελληνικής παραγωγής, εκφράζει την απαισιοδοξία του για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα, ζητεί συγνώμη από τον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τονίζει ότι «όσο οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να αναλάβουν δράση για να αλλάξουν τη χώρα και να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να περικόπτουμε μισθούς και συντάξεις» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κινδυνεύει η Δημοκρατία στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας, η οποία οδηγεί τη χώρα από την ύφεση στην κατάθλιψη, σύντομα θα μας απασχολεί η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξηγώντας πότε, κατά την άποψή του, άρχισαν τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, αναφέρεται στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης, της ελληνικής βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, των ελληνικών εξαγωγών, που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Προσθέτει δε ότι μετά την ένταξη στο ευρώ υπήρχε η δυνατότητα για φθηνό δανεισμό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα εισαγωγών. «Η βασική κατεύθυνση ήταν λάθος, διότι η πολιτική ηγεσία δεν κατάλαβε πού έπρεπε να οδηγήσει τη χώρα», τονίζει και υποδεικνύει τις κοινοτικές επιδοτήσεις ως το στοιχείο που κατέστρεψε την ελληνική παραγωγή. "Ενώ με το ένα χέρι παίρναμε τα κοινοτικά χρήματα, με το άλλο δεν κάναμε επενδύσεις σε νέες και ανταγωνιστικές τεχνολογίες.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι παρήγαγαν, έκλεισαν τις εταιρείες τους και δημιούργησαν εταιρείες εισαγωγής. Αυτή είναι η πραγματική καταστροφή της χώρας», λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας
Σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά και την πρόταση του Βερολίνου για ορισμό "επιτρόπου", ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ομολογεί ότι οι Γερμανοί "έχουν χάσει την υπομονή τους", επισημαίνει, ωστόσο, ότι στην αρχή της κρίσης χάθηκε χρόνος μέχρι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και η Ευρώπη δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει στόχος των αγορών και να χάσει τον έλεγχο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρεται ακόμη σε κάποιες δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, αλλά τονίζει ότι ο ίδιος πιστεύει πως η Γερμανία βοηθά την Ελλάδα, αν και δεν είναι δυνατόν, όπως λέει, να αρνηθούμε το αποτέλεσμα κάποιων δηλώσεων, όπως και της ιδέας του "επιτρόπου". "Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο και δεν θα έδινε λύση στα προβλήματα της χώρας", προσθέτει σχετικά.

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρεται στο σχέδιο δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα και στο άνοιγμα πίστωσης στην τράπεζα KfW για τις γερμανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά παραδέχεται ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση, δεν θα υπάρξουν επενδυτές. Σημειώνει, πάντως, ότι ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ έχει βοηθήσει, ήδη, πολύ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κληθείς από τον δημοσιογράφο να σχολιάσει δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας ότι η Ελλάδα μπορεί ελέγξει άμεσα το χρέος της, εάν βυθιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις, ο κ. Χρυσοχοϊδης ζητά να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει βοηθήσει πολύ τη Βουλγαρία σε δύσκολες στιγμές, αλλά και ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τέλος εποχής των Παπανδρέου
Ερωτώμενος για την κριτική που άσκησε στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι θέλει να είναι ειλικρινής, κάνει λόγο για το τέλος της εποχής των Παπανδρέου και σημειώνει ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τη δικτατορία που αναγκάστηκε να παραιτηθεί- επειδή δεν κατάφερε να σώσει τη χώρα.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν επρόκειτο για αποτυχία αποκλειστικά της κυβέρνησης και επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση, η οποία, όπως λέει, μέχρι τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, αντιμετώπιζε την κρίση σαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου που μας αρέσει να παρακολουθούμε, αλλά δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά. "Μόνο μια λέξη ακούσαμε: όχι", τονίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης και αναφέρεται σε επανειλημμένες προσκλήσεις του κ. Παπανδρέου προς τον Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Υποστηρίζει δε ότι η ευθύνη δεν ανήκει σε μεμονωμένα άτομα, αλλά στο σύστημα και επιρρίπτει ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους, για καθυστερήσεις και λάθη.

Για το ΠΑΣΟΚ και τα προσωπικά του σχέδια
Σε ό,τι αφορά στα λάθη του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναγνωρίζει ότι έγιναν κάποιες υπερβολές, αλλά σημειώνει ότι είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν οι ισορροπίες από την αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στα δικά του σχέδια, ο υπουργός Ανάπτυξης επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι τα πραγματικά ποσοστά του κόμματος είναι υψηλότερα από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και σε ερώτηση για τον θάνατο του συνεργάτη του Γιώργου Βασιλάκη (όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη) κάνει λόγο για ένα κομμάτι της ζωής του και σημειώνει ότι ο ίδιος έγινε στόχος, λόγω της σύνδεσης του ονόματός του με τις επιτυχίες της Αστυνομίας στο θέμα της τρομοκρατίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης