Χιούγκο Ντίξον: Να γιατί θα ψήφιζα "ναι"

Την άποψη ότι ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε στην καλύτερη περίπτωση δυο χρόνια ύφεσης και ότι ένα «Όχι» θα σήμαινε βραχυπρόθεσμα οικονομική καταστροφή εκφράζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον σε σημερινό του άρθρο. 

«Οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του πραγματικά άσχημου στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αν ήμουν Έλληνας –και δεν είμαι, αν και μιλάω τη γλώσσα και η προγιαγιά μου ήταν Ελληνίδα- θα πήγαινα για την κακή επιλογή, ψηφίζοντας «Ναι»», αναφέρει σχετικά.

;Oπως εξηγεί η άμεση επίπτωση του «Όχι» είναι πως οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές. «Προς το παρόν, οι καταθέτες έχουν δικαίωμα ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως. Όμως ίσως μετά από μια ακόμα εβδομάδα, θα ξεμείνουν τελείως από ρευστό», σημειώνει (ayt;o επιβεβαιώνεται και από ελληνικές τραπεζικές πηγές).

Kατά τον ίδιο με ένα «Όχι» η κυβέρνηση θα κήρυττε χρεοστάσιο έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, κάτι που θα συμπέραινε πως οι τράπεζες είναι αφερέγγυες. «Τότε θα υπήρχαν μόνο δυο τρόποι για να ξανα-ανοίξουν: είτε με επιστροφή της δραχμής, ή με κατάσχεση μέρος των χρημάτων των καταθετών και μετατροπής τους σε νέο τραπεζικό κεφάλαιο. Πρακτικά, η κυβέρνηση πιθανότατα θα επέλεγε την οδό της δραχμής, κάτι που θα ήταν χαοτικό και θα οδηγούσε σε χρόνια αντιδικιών», σημειώνει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης