Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή: Στροφή προς το Κέντρο, εκλογές το 2018, το 4ο μνημόνιο στα χέρια του Μητσοτάκη, δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική

Η συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε, συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη πορεία του που θα κριθεί οριστικά τον Σεπτέμβριο του 2018. Τότε θα πρέπει να βγει η χώρα στις αγορές ή - εφόσον πάλι οικονομικά έχει αποτύχει - να δεχθεί 4ο μνημόνιο.

Αν δεν μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τους "κακούς" δανειστές και τον τοπικό εντολοδόχο τους Μητσοτάκη που υπονομεύουν την χώρα και δεν σέβονται "τις θυσίες του ελληνικού λαού".

Μέσω των εκλογών, θα αφήσουν στο νικητή Μητσοτάκη την εφαρμογή του... 4ου μνημονίου (συν τις περικοπές των συντάξεων και το μειωμένο αφορολόγητο που υπέγραψαν σήμερα αλλά θα εφαρμοστούν από 1.1.19).

Στη συνέχεια θα επιδιώξουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική είτε με την μη ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας (αρχές του 2020), είτε με τον προσεταιρισμό του ΠΑΣΟΚ ώστε να μην στηρίξει ΝΔ σε συγκυβέρνηση. Στόχος η επιστροφή στην εξουσία μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροδεξιάς.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την στροφή τους από την Αριστερά στην Σοσιαλδημοκρατία ώστε ο παραπάνω σχεδιασμός να υλοποιηθεί πιο έυκολα, αλλά και να αυξήσει τους οπαδούς τους από τον κατακερματισμένο αυτό χώρο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. 

-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. 

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης