Τέσσερες νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή

Απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης 

  1. Μείωση της προκαταβολής φόρου που μπορεί να φτάνει έως 100%. Πιο αναλυτικά μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις έχουν μειωμένο τζίρο έως και 35%, ενώ μηδενίζεται και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  2. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της απασχόλησης καθώς περιορίζεται το μισθολογικό κόστος και λειτουργεί ευεργετικά στην αγορά εργασίας.
  3. Βελτιώσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Η απροθυμία των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του προγράμματος οδηγούν την κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις. Αυτές αφορούν την αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες πάνω από το 60% που είναι η σήμερα αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου το οποίο κανονικά λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Η κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται στη Συν-Εργασία θα ισχύει και για τον Αύγουστο ενδεχομένως και για το Σεπτέμβριο.
  4. Νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών. Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποία θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης