Σόφια για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Το έργο δεν έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα μας

Να δικαιολογήσει την απόφαση της Σόφιας να αποσύρει τη συμμετοχή της στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επιχείρησε την Παρασκευή ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Τράικο Τράικοφ. Όπως δήλωσε μάλιστα, «το έργο δεν έχει ενεργειακή ή στρατηγική σημασία για τη χώρα μας».

Ο κ. Τράικοφ, υποστήριξε ότι το ήμισυ του έργου θα ανήκε στη Ρωσία, ότι η Βουλγαρία έπρεπε να δαπανήσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τον αγωγό, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα απαιτούμενα έσοδα, ενώ υπήρχε και εντεινόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην τουριστική βιομηχανία του Μπουργκάς.

Την ισχυρή και διαχρονική υποστήριξή τους στο έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επαναβεβαίωσαν από την πλευρά τους ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Vladimir Chkhikvishvili μετά την ξαφνική απόφαση της Σόφιας να αποσύρει τη συμμετοχή της στο έργο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η βουλγαρική πλευρά δεν μπορεί επικαλείται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην περιοχή του Μπουργκάς, δεδομένου ότι προ μηνός είχε αποδεχτεί την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης που είχε υποβάλει η Διεθνής Εταιρία του Αγωγού.

Πηγή: 
skai.gr

Δείτε επίσης