Πώς η δραχμή έφτασε από το 1 προς 30 με το δολάριο στο 1 προς 365 στις... καλές μέρες της μεταπολίτευσης

Το 1974 αποκαθίσταται η Δημοκρατία. Πέφτει η χούντα και επιστρέφει ο κοινοβουλευτισμός. Την χρονιά εκείνη η ισοτιμία δραχμής - δολαρίου ήταν 1 δολάριο προς 30 δραχμές. Απίστευτο αλλά οι χουντικοί επί μια 7ετία κράτησαν σταθερή αυτή την ισοτιμία.

Η συνέχεια δεν ήταν καλή. Το 1981 αναλαμβάνει ο Α. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και ο Καραμανλής του παραδίδει χειρότερη ισοτιμία: Ένα δολαριο ίσον με 55 δραχμές. Η συνέχεια είναι καταστροφική:

- 1985: Η πρώτη 4ετία ΠΑΣΟΚ φέρνει την δραχμή σε ισοτιμία 1 προς 138!

- 1989: Το ΠΑΣΟΚ πέφτει και αφήνει την ισοτιμία στο 1 προς 162.

- 1993: Πέφτει ο Μητσοτάκης και αφήνει νέα δραματική ισοτιμία, 1 προς 230.

- 2000: Πάλι έτος εκλογών με Σημίτη νικητή και ισοτιμία 1 δολάριο προς 365 δραχμές.

Για να φτάσει η Ελλάδα σε αυτές τις τριτοκοσμικές ισοτιμίες, το ΠΑΣΟΚ έκανε τρεις φορές υποτίμηση του νομίσματος, ενώ η διολίσθηση της δραχμής ήταν συνεχής και κάθε χρόνο.

Αυτή η διαδρομή από το 1:30 στο 1:365 έγινε μόλις σε 26 χρόνια με μια Ελλάδα που είχε μια κάπως οργανωμένη οικονομία, και ένα πολύ πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας περιελάμβανε εκατοντάδες υγιείς κλάδους όπως βιομηχανία, βιοτεχνία, μεσαία τάξη κ.α.

Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι θα συμβεί αν η κατεστραμένη Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή με ισοτιμία 1:1 όπως υποστηρίζει και ο κ. Λαπαβίτσας που οργανωνει και εκδήλωση στην Αθήνα για να περιγράψει τις σκέψεις του.

Αν επιστρέψει η δραχμή με ισοτιμία 1 δραχμή ίσον ένα ευρώ, σε μια χώρα με αδιανόητους φόρους και μια οικονομία - ερειπιώνα, η ισοτιμία δεν θα καταλήξει στο 1 προς 60 όπως δηλώνουν κάποιοι αλλά σε 1 προς το χάος. Δεν υπάρχει πάτος στο που θα φτάσει το εθνικό νόμισμα, ρωτήστε και τους πολίτες της... Βενεζουέλας, που έφτασαν να τα ζυγίζουν για να αγοράσουν ένα αυγό.

Το νόμισμα είναι ο καθρέφτης της οικονομίας σου. Αν είναι ισχυρή, τότε ακόμα και αν λέγεται "κουκουρουκου", θα είναι ένα νόμισμα με αξία. Αν η οικονομία σου είναι διαλυμένη και το δολάριο να βάλεις η φτώχεια σου θα σε καταστρέφει.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικό νόμισμα αλλά παραγωγικό μοντέλο, χαμηλούς φόρους, μηδενική γραφειοκρατία και μικρό κράτος. Οι πολιτικοί ΚΡΥΒΟΥΝ την ανεπάρκειά τους να οργανώσουν την χώρα, πίσω από την γελοιότητα συζητήσεων για την δραχμή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης