Πρωτοφανείς χειροπέδες στην μεταμνημονιακή Ελλάδα από τους δανειστές - Απίστευτο τι φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Καθεστώς πλήρους ασφυξίας για την Ελλάδα από το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση για να ψηφιστεί. Η χώρα "δένεται" από παντού ώστε τον πλήρη έλεγχο να έχουν οι δανειστές που φοβούνται επιστροφές στο γνωστό κομματικό - πελατειακό κράτος (που ήδη γιγαντώνεται και πάλι με σωρεία κρυφών προσλήψεων).

Δείτε μια συνοπτική εικόνα από τις χειροπέδες που μπήκαν στη χώρα. Η κυβέρνηση:

1.Βάζει «ενέχυρο» το υπερταμείο που διαχειρίζεται όλες τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ακίνητα κλπ) να πληρώσει έως και 25 δισ. από το δάνειο των 86 που πήρε το 2015 η Ελλάδα από τον ESM, αν φανεί ασυνεπής στις πληρωμές του το δημόσιο.

2.Επαναβεβαιώνει ότι καταργείται η προσωπική διαφορά (και κόβονται έως 18% οι συντάξεις) το 2019, χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα οι συνταξιούχοι και, από 1.1.2020, μειώνεται το αφορολόγητο στα 5686 ευρώ, από τα 8636 που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα οι περικοπές ανέρχονται σε 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου, ενώ η μείωση του αφορολόγητου το 2020 κοστολογείται σε 1,920 δισ. ευρώ. Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019.

3.Η κυβέρνηση (εξ-) αντλεί τα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων, τα μεταφέρει υποχρεωτικά στον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου και συστήνει και ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών που θα τα διαχειρίζεται.

Επίσης με το άρθρο 113 διευρύνεται η λιστα με τα περιουσιακά στοιχεια του δημοσίου που περνούν στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα με το νέο πολυνομοσχεδιο απο 1/7/2018 περνά στο Υπερταμειο η ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ΟΣΕ και διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό αλλα και τους διαγωνισμούς για το Θριασιο.

Επιπλέον με το πολυνομοσχέδιο:

- Το ΚΕΑ είναι αφορολόγητο, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια άλλης κοινωνικής ή προνοιακής παροχής

-Δύνανται να απαλλάσσονται από ΦΠΑ όσοι είχαν έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ

-Προβλέπεται παρακράτηση 5% αντί 20% σε εποχικούς και ξεναγούς που αμείβονται με ημερομίσθιο

-Kαθιερώνεται σε μόνιμη βάση το αφορολόγητο έως 6.000 ευρώ για άνεργους, νοικοκυρές, φοιτητές, προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κλπ εφόσον δεν έκαναν έναρξη εργασιών και το τεκμαρτό δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Αν υπερβαίνουν τα όρια, ο φόρος ξεκινά μετά τα 6.000 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου είχε περιληφθεί και διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων, Ωστόσο στο τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, η διάταξη αυτή εξαφανίστηκε –προς το παρόν τουλάχιστον.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνονται τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης