Προσπάθεια πίεσης των δανειστών με την απειλή πρόωρων εκλογών... ήττας

Από την μια η αδυναμία συνεννόησης με τους δανειστές. Από την άλλη το τελευταίο χαρτί για την συγκυβέρνηση : Η απειλή πρόωρων εκλογών που ίσως αποφέρουν κυβερνητική ήττα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην καρέκλα του συνομιλητή.

Στις διαπραγματατεύσεις, βασικό πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό. Επιπλέον στην απαντητική επιστολή της τρόικας, οι πιστωτές επιμένουν ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν είναι ικανοποιητική και θα πρέπει να αλλάξει, ενώ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση "απαντά" με την αιφνιδιαστική δήλωση Βενιζέλου που με αφορμή ακριβώς αυτό το θέμα (την εμπλοκή), και την άκαμπτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τότε πάμε σύμφωνα και με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου σε ταχύτερη διαδικασία για τη εκλογή του Προέδρου του Δημοκρατίας και αν αυτή αποτύχει σε εθνικές κάλπες.

Ο ίδιος διευκρινίζει βέβαια ότι δεν μιλά για εκλογές αλλά ότι "αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει εκλογές".

Πάντως για τους δανειστές φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης