Πλήρης υπαναχώρηση των Ευρωπαίων εν όψει του νέου δανεισμού της χώρας. Θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

ΕΕ

Λήξις... συναγερμού στην σκληρή διαμάχη αυτών των ημερών μεταξύ της Ελλάδας με την ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης αποφασίζουν να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Το PSI, η εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ, θα γίνουν όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα τήρησε όλους τους όρους (ψήφιση στην Βουλή, υπογραφές πολιτικών αρχηγών, εξοικονόμηση άλλων 325 εκατ. ευρώ). Έτσι:

* Οι εκλογές μπορούν να γίνουν όποτε τις ορίσουν οι Έλληνες.

* Δεν χρειάζεται να υπογράψουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το μνημόνιο.

* Δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την επόμενη κυβέρνηση για την εφαρμογή του.

Μάλιστα η ΕΕ εξετάζει να "απαλύνει" κι άλλο το μνημόνιο με δυο έξτρα κινήσεις. Να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού για ένα μέρος του ποσού. Να εξασφαλίσει ποσό 10 δισ. ευρώ για να καλυφθούν μελλοντικά ελλείμματα της Ελλάδας.

Στο μεταξύ οριστική λύση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας προεξοφλούν οι αγορές, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποδώσει στις κυβερνήσεις της χωρών - μελών της ευρωζώνης τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει έλθει σε συμφωνία για την πώληση ελληνικών κρατικών τίτλων ύψους 50 δισ. ευρώ στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στην ονομαστική τους τιμή.

Το κέρδος της από αυτήν την πράξη θα αποδοθεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος με τη σειρά του θα το διαθέσει για το κλείσιμο της «τρύπας» που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 15 - 18 δισ. ευρώ, με το οποίο θα «κλείσει» το υπό διαμόρφωση χρηματοδοτικό σχήμα της Ελλάδας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης