Παπανδρέου: "Ξεκινάμε από την αρχή και αρχή είναι οι αξίες μας"

Για νέο ξεκίνημα έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου στην χθεσινή "πρώτη" του «Κινήματος Δημοκρατικών Σοσιαλιστών». Ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα από την αρχή της ομιλίας του κατά την παρουσίαση του νέου κόμματός του στο Μουσείο Μπενάκη χθες το απόγευμα. Ο Αχαιός πολιτικός δεν ξέχασε να ασκήσει έντονη κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και απάντησε – χωρίς να τον κατονομάσει – στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, απορρίπτοντας τα περί προσωπικής ατζέντας. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν και αρχή είναι οι αξίες μας» σημειώνοντας ότι το «Κίνημα» εμπνέεται από «τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας», και πως φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει και να εκφράσει πολιτικά «μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως Συμμαχία Δικαιοσύνης και Δημιουργίας, βάσει των αξιών και των αρχών μας. 

Μίλησε για την επανάσταση του αυτονόητου και τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί» μιλώντας για τον νέο πατριωτισμό και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «θα παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της σχέδιο, ένα ελληνικό και πατριωτικό σχέδιο». Μόνο ένα σχέδιο, είπε, «θα μας δώσει δύναμη διαπραγματευτική απέναντι σε εταίρους και δανειστές, στη σημερινή συγκυρία, ώστε να πούμε: όχι άλλη πολιτική λιτότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε και τους καλύτερους όρους στην διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους μας». Το Σχέδιο αυτό βασίζεται στο ένα τρίπτυχο - Απελευθέρωση, Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη.

Ασκώντας κριτικής στις κυβερνήσεις της ΝΔ μίλησε για στρεβλώσεις και εξαρτήσεις της χώρας που «αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις» με τρόπο που «μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συγκροτεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει», τόνισε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης