Παπανδρέου: Η Ελλάδα έχει πολιτικό πρόβλημα.

Παπανδρέου Γ.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό είπε για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Σε μια βαθιά ανθρώπινη ομιλία του μίλησε για όλα, όχι όμως για τις ευθύνες του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος ακριβώς γι αυτό το πολιτικό πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν, η Ελλάδα δεν διέφυγε τον κίνδυνο, απλά τον απέφυγε. Στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του, πρόσθεσε, «τα είδα και τα έζησα όλα» και παρομοίασε τη διετή του θητεία με μια θητεία 10 ετών. «Έζησα, τόνισε, τι θα πει να χρεοκοπείς σε λίγες μέρες και να μην έχεις επιλογές, τι σημαίνει να πείσεις τον κόσμο όλο ότι ως χώρα έχεις προοπτική, τι θα πει συντηρητική Ευρώπη και τι θα πει μοναξιά». Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλο αυτό το διάστημα συνομοσιολογούσε και συκοφαντούσε.

Τόνισε ότι είχε πείσει τους Ευρωπαίους ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ότι απλά η χώρα χρειαζόταν χρόνο που τελικά δεν της δόθηκε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θέλησε να πάρει από την αρχή οριζόντια μέτρα, τουλάχιστον όχι πριν δοκιμαστεί η δυνατότητα να υπάρξει άλλη λύση. Και επέρριψε στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για την εντύπωση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ότι κακώς η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στον κόσμο που να παρέλαβε μια τόσο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ και οι Γερμανοί «έραψαν κοστούμι για να αποφύγουν μια νέα Ελλάδα».

Στην Ευρώπη, πάντως, τόνισε ότι δεν υπήρχε συλλογικότητα, μια έλλειψη που την πληρώνει σήμερα, χαρακτηρίζοντας «αργή, συντηρητική και κοντόφθαλμη» την πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση.

Έτσι, ανέφερε, «αντιμετωπίσαμε την τέλεια καταιγίδα» και πρόσθεσε ότι «αν δεν είχαμε κάνει τις επιλογές που κάναμε, θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ πάνω στα ερείπια της χρεοκοπίας». Και επεσήμανε: «γλιτώσαμε στο τσακ, πετύχαμε το μείζον και αντέξαμε». Στο σημείο αυτό ζήτησε από τα ΜΜΕ να μη πλειοδοτούν στο φόβο, αλλά να δίνουν αντικειμενική ενημέρωση.

Ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για τη χώρα:

α) Το χτύπημα των ανισοτήτων, β) Η αλλαγή των αναπτυξιακών προτύπων και γ) ως προϋπόθεση υλοποίησης των δύο προηγούμενων, η αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών.

Αντί όλων αυτών, τόνισε, η συντηρητική Ευρώπη επέβαλε, ως λύση, τη λιτότητα σε κάθε κράτος-μέλος, αντί να λύσει το πρόβλημα. Κατηγόρησε τους λαούς αντί να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Παρά ταύτα τόνισε ότι η εξάρτηση της χώρας δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό, από τα πελατειακό σύστημα, την έλλειψη θεσμών και διαφάνειας. Το πρόβλημα πρόσθεσε είναι πολιτικό, πρόβλημα πραγματικής δημοκρατίας.

Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει προσωπική βεντέτα με κανέναν, αλλά οι εκβιασμοί της πολιτικής από παράγοντες των ΜΜΕ είναι γεγονός. Οι εκβιασμοί για δάνεια, δουλειές και κλπ, είναι υπαρκτοί, και είναι κουλτούρα στη χώρα, πρόσθεσε. Όπως και για ένα μέρος του Τραπεζικού συστήματος, που θέλει να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις. Είναι, είπε, μια μάχη, την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τη δώσει.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, ως Έλληνες, και το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που εγγυάται μια τέτοια πορεία.

Αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, από όσους εξέλαβαν την ευγένειά του ως αδυναμία. Και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι και η οικογένειά του δέχθηκε «άνανδρες και άδικες επιθέσεις». Και απαντώντας είπε: «Εμένα έχετε στόχο, είμαι εδώ, χτυπήστε εμένα» χρησιμοποιώντας μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ προειδοποίησε ότι «θα δώσω τις μάχες από κάθε μετερίζι». Επίσης υπεραμύνθηκε της πρότασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατηγορώντας όλη την αντιπολίτευση ότι φοβήθηκε την ετυμηγορία του λαού, όπως την φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες απο Καθημερινή

Δείτε επίσης