Ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τους διορισμούς στη Δικαιοσύνη (αν και η νέα κυβέρνηση θα τις αποδεχθεί)

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν φαίνεται διατεθιμένος να υπογράψει τελικώς το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να το υπογράψει μετά τις εκλογές με τη νέα κυβέρνηση να μην αλλάζει κανέναν από τους δικαστικούς που έχουν επιλεγεί.

Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να κατέστησε σαφές πως μέχρι το τέλος του μήνα δεν μπορεί να υπογράψει το διάταγμα, αφού οι θητείες του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κατά πληροφορίες, πρόσθεσε, δε, πως δεν μπορεί να το πράξει, χωρίς να παραβιάσει τη νομιμότητα, ούτε την εβδομάδα που ακολουθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, καθώς η χώρα θα βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Με λίγα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι μετά την 30ή Ιουνίου θα επιστρέψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς την υπογραφή του.

Πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ορισμένα στελέχη εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, καθώς ενδεχόμενη σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές είναι μια κίνηση εξαιρετικά μεγάλου ρίσκου.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τυχόν μη αντίδραση της κυβέρνησης θα συνιστούσε άτακτη υποχώρηση και μάλιστα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Επίσης, μια σύγκρουση κορυφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης