Ο δρόμος των καταστροφών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κατάληξη : Ιδιωτικοποιούνται σε λίγες ημέρες

οικονομική τρικυμία

Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ιδιωτικοποιήσει με νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες μέρες στην Βουλή, τις συστημικές Τράπεζες έναντι χαμηλών τιμημάτων. Είναι η τελευταία πράξη μια καταστροφικής διαδρομής που ξεκίνησε με τον εκβιασμό των τραπεζών να αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου και συνεχίστηκε με το περίφημο PSI που τις κατέστρεψε.

Δεν τελειώνει εδώ η διαδρομή της καταστροφής. Η κυβέρνηση διέθεσε δεκάδες δισ. ευρώ για την ανακεφαλοποίησή τους χρεώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.

Έκλεισε πάνω από 10 Τράπςζες κατακλεβοντας τους μικρομετόχους που έχασαν ΟΛΑ τα χρήματα που είχαν διαθέσει για αγορές μετοχών. Κλείνουν μια - μια και τις Συνεταιριστικές με τους μεριδιούχους να χάνουν και αυτοί το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν. Θύματά της και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απολύονται εμμέσως.

Το νομοσχέδιο θα "καθαρίζει" ποινικά τις διοικήσεις των Τραπεζών (για το πούλημα με χαμηλό τίμημα). Ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν είναι διεθνέις κερδοσκόποι (ανάμεσά τους και ο Σόρος). 

Η ιδιωτικοποίηση των συστημικών Τραπεζών έχει και οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο. Η Ελλάδα δεν θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα ενώ όλες οι οικονομικές θυσίες - καταστροφές που προηγήθηκαν ήταν για να έρθουν ιδιώτες.

Η πρώτη ιδιωτικοποίηση θα είναι πάντως της Eurobank. Η τράπεζα ετοιμάζεται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ αναζητώντας μεγαλομέτοχο (νέο ιδιοκτήτη) αλλά και μικρομετόχους. Αυτή η πώληση θα περάσει μήνυμα στην διεθνή αγορά κατά την κυβέρνηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης