Νικολόπουλος: Οφείλονται 14 δις ευρώ στον ΟΑΕΕ ή έπεσαν θύματα «ληστείας»;

Ερώτηση  για 53.000 «κατεστραμμένους» επαγγελματίες

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τους 530.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα 14 δις χρέη προς τον ΟΑΕΕ και τις παραπλανητικές πληροφορίες του Υπουργείου αναφορικά με την περίοδο δημιουργίας των χρεών προς τον Οργανισμό.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει:

«530.000 συνάνθρωποί μας, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οφείλουν στον ΟΑΕΕ (τέως ΤΕΒΕ, νυν ΕΦΚΑ) το εξωφρενικό ποσό των 14 δις ευρώ. Το ύψος της οφειλής και ο αριθμός των οφειλετών συγκλονίζει.
Διαπιστώνουμε ότι οι οφειλέτες διαμαρτύρονται για το μεγάλο αυτό πρόβλημα και ζητάνε λύση, με κύρια σημεία της διαμαρτυρίας τους τα ακόλουθα:
1. Οι χρεώσεις εισφορών έως το τέλος του 2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) ήταν τεκμαρτές και πάρα πολλές φορές δεν είχαν σχέση με το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου.
2. Με τον Νόμο Κατρούγκαλου η εισφορά για την σύναξη έγινε 20% του εισοδήματος, ποσοστό που με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα κατέλθει στο 13,3%. Άρα τεκμαρτές εισφορές επί χρόνια που οδηγούσαν σε εισφορές 30%-40%-60% του ετήσιου εισοδήματος έχουν προφανώς χαρακτηριστεί ως λανθασμένες από την ίδια την Κυβέρνηση.
3. Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ κατέρρευσαν μετά το 2009 ενώ οι εισφορές έμειναν στα ίδια επίπεδα.
4. Χρεωνόντουσαν με εισφορές περίθαλψης διακριτά από τις εισφορές σύνταξης ενώ δεν ελάμβαναν περίθαλψη λόγω των οφειλών τους.
5. Οι τόκοι που επιβαρύνθηκαν είναι τοκογλυφικοί και διπλασιάστηκαν τα ποσά της οφειλής.»

Και επισημαίνει την συστηματική παραπλάνηση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παραπλάνηση που δημιουργεί την ψευδή εντύπωση στην Κοινωνία ότι η πλειοψηφία των οφειλετών του ΟΑΕΕ είναι «μπαταχτσήδες» που βρήκαν ευκαιρία με την Κρίση να δικαιολογήσουν την αεριτζίδικη συμπεριφορά τους προ κρίσης.

.
Διαβάζοντας μάλιστα την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ διαπιστώνουμε ότι προσπαθεί με παιχνίδια των λέξεων να δημιουργήσει μια τέτοια εντύπωση, θολώνοντας τα νερά.
Μια λεπτομερής έκθεση, από το ΚΕΑΟ που κατέχει όλα τα δεδομένα, αναφέρει ότι (βλ. 2η ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ έτους 2018 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2018, σελ. 11)

«Από τον πίνακα προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 33.860.386.315 ευρώ, το 22,20% (ποσό 7.518.519.096 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 77,80% (ποσό 26.341.867.219 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.».
Η κρίσιμη αυτή αναφορά δημιουργεί την εντύπωση ότι το 77,8% των οφειλών στον ΕΦΚΑ (ανάμεσά τους και οι οφειλές από ΟΑΕΕ) δημιουργήθηκαν το 2009 ή παλιότερα. Άρα για την Κοινή Γνώμη οι οφειλέτες είναι μπαταχτσήδες.
Πέραν των όσων εμείς γνωρίζουμε, συνομιλώντας με χιλιάδες οφειλέτες τα τελευταία χρόνια και λαμβάνοντας σχετικά στοιχεία, είναι και θέμα Κοινής Λογικής το πότε αυξήθηκαν γεωμετρικά τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αν από τα 14 δις οφειλές του ΟΑΕΕ το, σχεδόν, 80% προέρχεται πριν από το 2009, ΑΡΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ (σύμφωνα με την λογική του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), τότε το ποσό αυτό της οφειλής, 11,5 δις ευρώ, θα είχε πολλαπλασιαστεί εντός της 10ετίας και θα είχε ανέλθει στα 25-30 δις ευρώ (λόγω τόκων, κεφαλαιοποίησης και προσαυξήσεων). Επίσης στερείται λογικής το επιχείρημα του Υπουργείου καθώς αυτό θα σήμαινε ότι προ Κρίσης οι οφειλέτες χρωστούσαν 11,5 δις και μετά την έναρξη της Κρίσης βρήκαν χρήματα και πλήρωναν (όταν κατέρρεε η εργασία τους) και κατάφεραν να οφείλουν μόνο 2,5 δις (κεφάλαιο και τόκους).»

Ο Νίκος Νικολόπουλος ζητάει με συγκεκριμένα ερωτήματα από την Υπουργό κ. Αχτσιόγλου να δώσει επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις για να σταματήσει η δυσφήμηση 530.000 κατεστραμμένων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και ο χαρακτηρισμός τους ως «μπαταχτσήδες» για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών πρακτικών:

1. Πόσο είναι το ύψος των οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ σήμερα;
2. Το ποσό που οφείλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, πώς αναλύεται σε Κεφάλαιο (εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη) και Τόκους και Προσαυξήσεις;
3. Το ποσό που οφείλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αναφορικά με το Κεφάλαιο, πώς αναλύεται σε Εισφορές Σύνταξης και Εισφορές Περίθαλψης;
3. Το ποσό που οφείλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να μας αναλυθεί λεπτομερώς (όσον αφορά το Κεφάλαιο) ανά έτος, δηλαδή από τα 14 δις ευρώ, το Κεφάλαιο (αφαιρώντας από το σύνολο του Τόκους και τις Προσαυξήσεις) που είναι (πχ) 9 δις ευρώ, προέρχεται από το έτος 2009 2 δις ευρώ, έτος 2010 1 δις ευρώ κ.ο.κ. ώστε να καταλάβουμε επακριβώς που οφείλεται το χρέος στον ΟΑΕΕ, προ κρίσης ή μετά κρίσης

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης