Νεό εκλογικό σύστημα με ποσοστό εισόδου το 4% για κάθε κόμμα

Με ένα «καινοτόμο εκλογικό σύστημα» που «από τη μια θα σέβεται την αναλογικότητα της ψήφου και από την άλλη θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις», το Μαξίμου επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι ανάλογο της εκλογικής του δύναμης, ενώ η αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% που ισχύει σήμερα σε 4% ή 5% θα αποτρέπει τη δημιουργία ευκαιριακών κομμάτων μίας χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα (Κυριακή 25/08) η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έρχεται το Φθινόπωρο στη Βουλή, προβλέπονται πολλές και σημαντικές αλλαγές με σημαντικότερη όλων την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα σταθερό πολιτικό και κοινοβουλευτικό τοπίο αυξάνοντας το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αντικατάσταση του σημερινού bonus με ένα αναλογικότερο σύστημα που δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών ως δώρο στο πρώτο κόμμα, αλλά έναν αριθμό κυμαινόμενο ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, για να επιτρέπει στα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους προσωπικότητες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που επιτρέπει την εκλογή τους από την εκλογική τους βάση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης