Νίκος Νικολόπουλος: Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό!

Με τεκμηριωμένες απόψεις ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με θεσμικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημοκρατία και θ’ αποδυναμώσουν τα εξωθεσμικά κέντρα τα οποία την υπονομεύουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους Μέσων Ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έκανε αρχικά την εξής δήλωση:

«Η κρίση στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση θεσμών και αξιών. Κρίση κοινωνική και ηθική. Τελικά, κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.

Το ξέρουμε και έχει καταγραφεί πολλές φορές, ότι ακόμα και η επούλωση των πληγών στην οικονομία κινδυνεύει να είναι προσωρινή και να μην επαναφέρει την χώρα σε πορεία πραγματικής ακμής και ανάπτυξης γιατί το… περιβάλλον είναι «άρρωστο».

Το τέλος του μνημονίου λοιπόν, εκτός του ότι δεν σημαίνει και το τέλος των δυσκολιών για τον μέσο Έλληνα, κυρίως δεν αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί μία «νέα Ελλάδα». Γιατί τα αίτια της ηθικής και θεσμικής κρίσης δεν έχουν απαλειφθεί.

Πριν λίγο καιρό γιορτάσαμε την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά εδώ και 44 χρόνια η δημοκρατία στην χώρα μας λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και πολλοί νομίζουν ότι θα παραμένει ακμαία με τον… αυτόματο πιλότο, χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις. Τραγικό λάθος! Κάθε δημοκρατία «αδυνατίζει» και «εκμαυλίζεται» εάν δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών».

Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατα γεγονότα που πιστοποιούν ότι ο τωρινός τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι ευάλωτος σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας:

«ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΜΙΣΘΩΝΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΕΣ»!

«Ακούσαμε καταγγελίες ότι ρωσικά συμφέροντα επιχείρησαν να διαμορφώσουν συνθήκες εξαγοράς βουλευτών. Επίσης, ακούσαμε την καταγγελία του προέδρου της Αρχής Απορρήτου Επικοινωνιών στη Βουλή, ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που διαθέτουν τα περίφημα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, αλλά και καταγγελίες πρώην βουλευτών, ότι επιχειρηματίες μισθώνουν κόμματα και ηγεσίες για την εξυπηρέτηση άνομων επιδιώξεων. Ακόμα, μαθαίνουμε για μηνύσεις σε βάρος εισαγγελέων, για εκτελέσεις «συμβολαίων θανάτου» και τόσα άλλα, που μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα παρακράτος που προσπαθεί να επιβληθεί του κράτους και της χώρας, υπηρετώντας άνομα και αλλότρια συμφέροντα, προφανώς αντίθετα στα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Ακόμα και η «δεδηλωμένη» πιέζεται και κάμπτεται».

«ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»

Ολοκληρώνοντας, τις απόψεις του, ο ανεξάρτητος βουλευτής έκανε  τις εξής επισημάνσεις και προτάσεις:

«Προφανώς, το πρόβλημα είναι θεσμικό. Και προφανώς, το μείζον ζήτημα πια είναι μία τολμηρή και ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση που θα θωρακίσει το κοινοβούλιο, θα ενισχύσει τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακα του πολιτεύματος, δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να κάνει παιχνίδια, στηριζόμενος στις οριακές πλειοψηφίες που τα τελευταία χρόνια έχουν συνήθως οι κυβερνήσεις και θα ασκεί ουσιαστικό εποπτικό έλεγχο στην επιχειρηματικότητα που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκεται στα κοινά και επηρεάζει τμήματα της κοινής γνώμης, (π.χ. ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, αθλητικών ομάδων, κλπ). Και αυτό, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένας τόπος «εξουσίας των ολιγαρχών».

Είναι λοιπόν η στιγμή να μιλήσουμε για μία σημαντική συνταγματική αναθεώρηση.

Μία αναθεώρηση που θα περιλαμβάνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του.

Που θα προβλέπει ότι ακόμα και υπό συνθήκες απλής αναλογικής και «ασθενικών» πλειοψηφιών, σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνουν νέες εκλογές και σε ποιες περιπτώσεις, θα επιβάλλεται ο συνασπισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων και η συγκρότηση κυβερνήσεων εθνικής ενότητας.

Που θα επιτρέπει, με ουσιαστικό τρόπο, στο κράτος να λειτουργεί ανεξάρτητα από κόμματα και κυβερνήσεις.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά και σημαντικά ακόμα ζητήματα που πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε. Είναι σίγουρο όμως: Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης