Νίκος Νικολόπουλος: Δυστυχώς, «έπιασαν πάτο» οι μεταμοσχεύσεις…

Ουραγός στην Ευρώπη παραμένει η Ελλάδα στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το γεγονός ευαισθητοποίησε τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τον οποίο στο διάστημα αυτό έγιναν μόλις 40 μεταμοσχεύσεις οργάνων, από τις οποίες οι 27 ήταν νεφρού και από αυτές οι 26 με δότη συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς!

Από τις υπόλοιπες δεκατρείς, οι εννιά αφορούσαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ τέσσερις μεταμόσχευση καρδιάς. Αντίστοιχα το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 144 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων 108 αφορούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού, 28 ήπατος και 8 καρδιάς.

Χαρακτηριστικό της δραματικής πτώσης στις μεταμοσχεύσεις είναι το γεγονός πως, ενώ το 2008 αντιστοιχούν 8,9 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, το 2018 το ποσοστό αυτό κατρακύλησε σε 1,5 δότη ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σε άλλο σημείο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του, ο Νίκος Νικολόπουλος υπογραμμίζει ότι οι λίστες αναμονής για κάποιο μόσχευμα μεγαλώνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Εκατόν πενήντα ασθενείς περιμένουν ηπατικό μόσχευμα, σαράντα καρδιακό- οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνουν - ενώ 600 μόσχευμα κερατοειδούς. Σε αναμονή βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 1.300 ασθενείς για νεφρικό μόσχευμα, ενώ υπάρχουν άλλοι 10.000 νεφροπαθείς οι οποίοι παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην τεχνητή αιμοκάθαρση. Αυτοί θα πρέπει άμεσα να προστεθούν με την ισχύουσα διαδικασία στη λίστα αναμονής των νεφροπαθών.

Τέλος, από το 2011 και μετά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν έγινε καμία μεταμόσχευση πνευμόνων, ούτε και διπλή μεταμόσχευση νεφρού στη χώρα. Σχεδόν κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί και τα μοσχεύματα από ζώντα δότη νεφρού, καθώς από τους 87 δότες το 2001 το α’ εξάμηνο του 2018 έπεσαν στους 26.

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή προς τον Υπουργό Υγείας είναι τα ακόλουθα:

1ον Πώς θα αλλάξετε την αρνητική κατάσταση και θα δώσετε μία νέα ώθηση στη δωρεά οργάνων;

2ον Θεωρείτε πως πρέπει να παραμείνει η ίδια ηγεσία στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με αυτά τα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων χρόνων;

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης