Μια κυβέρνηση που... δεν την θέλει κανένα κόμμα

 

Φάνηκε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα επιτέλους συνεννοείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι αυτό και συναινεί σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν θέλει και ούτε θα στηρίξει πραγματικά αυτή την κυβέρνηση! Πολύ απλά γιατί πρόκειται για μια κυβέρνηση-απαίτηση της τρόικας και των Ευρωπαίων ηγετών και όχι των Ελληνικών κομμάτων.

 

  • Το ΠΑΣΟΚ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την εξουσία, ενώ μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης -και νωρίτερα του δημοψηφίσματος- επεδίωκε την παραμονή του σ' αυτήν. Όμως οι Ευρωπαίοι και η Τρόικα απαίτησαν ευθέως από τον Παπανδρέου να μην είναι αυτός πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Του έδωσαν μάλιστα διορία 48 ωρών.

 

  • Η ΝΔ έχοντας επενδύσει σε αντιμνημονιακή πολιτική, ήταν μακράν πρώτη στις δημοσκοπήσεις και επεδίωκε μια΄καθαρή νίκη μέσω εκλογών. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς είχε πει ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα κατέφευγε και πάλι σε εκλογές. Συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ όμως η ΝΔ γίνεται πλέον... μνημονιακή, υπογράφει τις συμβάσεις και τα μέτρα που θα φέρουν μεγαλύτερη λιτότητα και ουσιαστικά "παύει να είναι η άλλη λύση". Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει αυτό. Έτσι επεδίωξε να μην μπει κανένα στέλεχός του στη νέα κυβέρνηση, ώστε να ισχυρίζεται ότι δεν κυβερνά αλλά απλά στηρίζει. Εις απόδειξιν των ανωτέρω είναι η απαίτηση του κ. Παπαδήμου να συμπεριληφθούν στη νέα κυβέρνηση και στελέχη της ΝΔ. Ακριβώς για να είναι συνυπεύθυνη για την πολιτική. Όμως ο κ. Σαμαράς αρνείται να   ενταχθούν στελέχη της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αναζητείται ήδη διάδοχος του κ. Παπαδήμου.

 

  • Τα τρία κόμματα της Αριστεράς έτσι κι αλλιώς είναι εναντίον αυτής της κυβέρνησης που τη θεωρούν αντιλαΐκή (ΚΚΕ), επικίνδυνη (ΣΥΡΙΖΑ), ή χωρίς νόημα (ΔΗΜΑΡ). Στη συνείδηση και των τριών αυτών κομμάτων η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το μνημόνιο.

 

  • ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ στηρίζουν θεωρητικά αυτήν την κυβέρνηση, αν και δεν θέλουν να συμμετάσχουν και απλώς αναμένουν πολιτικά οφέλη ως κόμματα "της καθαρής Ευρωπαΐκής γραμμής''.

 

Η κυβέρνηση θα βρίσκεται λοιπόν στον αέρα χωρίς στηρίγματα, χωρίς πραγματική εξουσία στα χέρια της και χωρίς να μπορεί να λάβει μέτρα υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων όπου αναμένονται έντονες συγκρούσεις και διεργασίες στα εσωτερικά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης