Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η Σύνοδος Κορυφής

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των διαφωνιών που διατυπώθηκαν στο αίτημα εννέα κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, περί έκδοσης ειδικού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών. Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι.

Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά κρατών, που, όπως αναφέρει, «επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες». «Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.

Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας.

Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί», επισημαίνει ακόμη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης