Μάνος: Βλέπω 60% πτώχευση και 40% νέα δανειοδότηση.

Στέφανος Μάνος

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο Στέφανος Μάνος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο molonoti.gr, προβλέποντας ότι οι περισσότερες πιθανότητες (τις προσδιόρισε στο 60%), είναι η χώρα να μην δανειοδοτηθεί εκ νέου από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα  να μην μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο-μαμμούθ των 14,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. "Η συνέχεια είναι προβλέψιμη" θα πει. "Η Ελλάδα θα μείνει για λίγους μήνες στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ώσπου να αρχίσει να τυπώνει δραχμές για να ανταπεξέλθει στις πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας. Όλες οι στρόφιγγες χρηματοδότησης θα κλείσουν και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Η έλλειψη αγαθών θα είναι συγκλονιστική. Δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο".

Μετά από τόσες θυσίες θα αποτύχουμε στο τέλος;

Ήδη αποτυγχάνουμε. Το 2011 είχαμε ως κράτος περισσότερα έξοδα από ότι το 2010, παρά τις περικοπές και την υπερφορολόγηση. Οι αγορές δεν δανείζουν πια ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, αφού ακόμα και οι προμηθευτές τους, απαιτούν μετρητά για να στείλουν εμπορεύματα.

 Γιατί φτάσαμε ως εδώ κ. Μάνο;

Έχω απαντήσει σε αυτό. Το πολιτικό σύστημα έχει στο DNA του, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για να επιβιώνει. Όπως λέω συχνά στους πολίτες, αυτό που (τους) συμβαίνει είναι: Ξοδεύουν τα λεφτά σας (από φόρους), για να υφαρπάζουν την ψήφο σας.

 Πως κρίνεται το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Δεν μπορώ να κρίνω το έργο της γιατί... δεν υπάρχει έργο για να το αξιολογήσω. Επί πλέον αυτή δεν είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς τον Παπανδρέου.

Μιλάτε συστηματικά για ένα πολιτικό σύστημα που καταστρέφει την χώρα. Όμως στον πυρήνα του υπάρχει ένα Σύνταγμα που δίδει στον εκάστοτε πρωθυπουργό υπερεξουσίες. Πως θα αλλάξει νοοτροπία το πολιτικό σύστημα όταν ο ένας έχει τις εξουσίες ενός μονάρχη;

Πράγματι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Όμως ο κ. Παπαδήμος σ αυτές τις κρίσιμες ώρες, αυτές τις υπερεξουσίες δεν τις ασκεί προς όφελος της χώρας, φοβούμενος ότι τα δυο μεγάλα κόμματα θα "ρίξουν" την κυβέρνηση.

Είστε φανατικά υπέρ του μικρότερου κράτους.

Ακούστε: Μέχρι τις 20 Μαρτίου διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η επαναδανειοδότησή μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι δανειστές μας να δουν ότι έχουμε σοβαρευτεί και ότι -το κυριότερο- μπορούμε να επιστρέψουμε τα νέα δανεικά. Είμαι υπέρ της μείωσης του κράτους γιατί ο ιδιωτικός τομέας εργάζεται για να συντηρεί το Δημόσιο που δεν παράγει τίποτε. Μόνο με ένα μικρό και λειτουργικό κράτος σώζεται η χώρα. Αν αυτό ξεκινούσε τώρα, θα πείθαμε και τους δανειστές μας ότι έχουμε σοβαρευτεί.

Ακόμα κι αν κάνουμε τα σωστά η χώρα πότε θα θεωρηθεί και πάλι αξιόπιστη;

Είμαι εντελώς απαισιόδοξος σε αυτό. Η Ελλάδα θα αργήσει πάρα πολύ να επιστρέψει στις αγορές. Αν μας σώσουν -που το εύχομαι- δεν γινόμαστε αυτομάτως και αξιόπιστοι. Δεν θα μας δανείζουν επί χρόνια.

Κάποιοι είναι υπέρ της δραχμής. Γιατί να μην μπορούμε να τα καταφέρουμε με ένα δικό μας νόμισμα, λένε.

Υπέρ της δραχμής είναι κάποιοι... ηλίθιοι, ή κάποιοι που έχουν βγάλει τα χρήματά τους έξω και προσδοκούν μετά την πτώχευση, να αγοράσουν την Ελλάδα κοψοχρονιά. Αυτό έγινε και στην Αργεντινή ξέρετε. Οι δεύτεροι δεν είναι ηλίθιοι πάντως.

Αν αύριο κιόλας αναλαμβάνατε την διακυβέρνηση της χώρας τι μέτρα θα παίρνατε;

Δεν είμαι τόσο... αισιόδοξος για μένα! Πάντως το πρώτο είναι να ξοδεύουμε λιγότερα από ότι εισπράττουμε. Αμέσως μετά λιγότερο κράτος και μέτρα ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν πολλά. Τώρα όμως προέχει η 20η Μαρτίου.

Αν όλα πάνε καλά τι προβλέπετε;

Το "καλά" είναι 40%. Κατά τη γνώμη μου έχουμε 60% να μην τα καταφέρουμε. Αν συμβεί το "καλά",  ίσως να μην έχουμε ούτε εκλογές.

Πολλοί λένε ότι σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας λείπει ένας φωτισμένος ηγέτης.

Και να υπήρχε θα τον κατακρεουργούσαν ο Πρετεντέρης και η Τρέμη.

Η "Δράση" πως κινείται προεκλογικά;

Θα κατέλθουμε μαζί με την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αν το μέτωπο των φιλελευθέρων ανοίξει -που θα τό'θελα- ίσως και με την Μπακογιάννη.

Σας θυμίζω, μιας και μιλάτε για μικρότερο κράτος ότι η κυρία Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων, είχε προσλάβει 400 ανθρώπους στον 9,84...

Μόνον; Νόμιζα ότι ήσαν περισσότεροι.

Μια τελευταία ερώτηση. Το... μέλλον;

Ανεξάρτητα από την 20η Μαρτίου, η πολιτική που ακολουθούν, εξοντώνει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα έχουμε 1.500.000 άνεργους. Αν πάμε στη δραχμή, πέραν όσων σας περιέγραψα, θα έχουμε μια υπερδύναμη που λέγεται Τουρκία να μας απειλεί πολλαπλώς.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης