Λεκτική σύρραξη Ελλάδος - Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ

Σκηνικό έντασης - για εσωτερική κατανάλωση - επιχειρεί να οικοδομήσει στο Αιγαίο η Άγκυρα, ως αντίδραση στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες και προανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα.

«Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η «αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου καταδεικνύει την "ανειλικρίνια" της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις  συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».

Η επιλογή του κ. Τσαβούσογλου να αξιοποιήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «επιχείρημα» απόδοσης ευθυνών σε Λευκωσία και Αθήνα για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και η προαναγγελία τουρκικών «αντίμετρων» αξιολογείται από την ελληνική και κυπριακή διπλωματία. 

Στις τουρκικές θέσεις απάντησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη εξεύρεση λύσης στη διάσκεψη για το Κυπριακό σχολίασε ότι η στάση της Άγκυρας αποδεικνύει πως «έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας αλλά, παράλληλα, «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

Δείτε επίσης