Η τριπλή εξίσωση του Σόιμπλε (και το έτοιμο τρίτο μνημόνιο αν χρειαστεί)

Τρια πράγματα επιδιώκουν να συνθέσουν ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα. Εξασφάλιση των δανείων τους με ΣΥΝΕΧΙΣΗ της λογικής των μνημονίων, συνεχείς ΕΛΕΓΧΟΥΣ εφαρμογής των μέτρων στην έτσι κι αλλιώς ανυπόληπτη Ελλάδα και διακριτική ΣΤΗΡΙΞΗ της κυβέρνησης Σαμαρά ο οποίος έχει πει "ναι" σε όλα, δηλαδή είναι συνεννοήσιμος.

Η συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη είχε ακριβώς αυτό το νόημα : Να λυθεί η παραπάνω εξίσωση. Οι δανειστές δέχονται να μην μιλάμε για μνημόνια (αλλά να υπάρχουν παλιά και νέα μέτρα προς υλοποίηση). Δέχονται επίσης οι έλεγχοι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν αλλά και να μην δοθούν νεα δάνεια, (αλλά να υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση αν χρειαστεί). Και τα κάνουν αυτά, ακριβώς για να στηρίξουν την δικομματική κυβέρνηση.

Παίζοντας με τις λέξεις ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι: "διαφαίνεται ένα καινούριο πρόγραμμα, που δεν έχει πάρει ακόμα τελική μορφή, έχει όμως δυο βασικά στοιχεία: Την στήριξη των Ευρωπαίων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων".

Η υποτιθέμενη "νεα" στήριξη των Ευρωπαίων, δεν θα στηρίζεται στην παροχή δανείων, αλλά σε μια «πιστωτική γραμμή», δηλαδή μια εγγύηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ. Αν η Ελλάδα δεν πάρει τα υπολειπόμενα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να βγεί στις αγορές, που πρέπει οι να δουν, ότι υπάρχει η πιστωτική γραμμή, για να πέσουν τα spreads, και τα επιτόκια.

ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝ...

Πάντως οι δανειστές (Σόιμπλε) έχουν έτοιμο ένα τρίτο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί αμέσως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει. Ο κ.Σόιμπλε το έχε ετοιμο μετά το πρόσφατο διπλό κραχ στην Αθήνα, που έδειξε ότι η εύθραυστη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις ξαφνικές επιθέσεις των αγορών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης