Η μονή Βατοπεδίου επέστρεφε όλα τα ακίνητα -και τα χρήματα- αλλά ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είπε "όχι"!

Μονή Βατοπεδίου

Σοβαρές αποκαλύψεις χθές στον τηλεοπτικό Σκάι για το "σκάνδαλο" Βατοπεδίου. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρης είπε ότι η μονή Βατοπεδίου όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις, πρότεινε στο Δημόσιο την απόλυτη επιστροφή στο προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς ΟΛΩΝ των ακινήτων, (και των χρημάτων που είχαν εισπραχθεί, για όσα είχαν πωληθεί). Μόνο από τα Ολυμπιακά Ακίνητα το κράτος θα εισέπρατε 45 εκ. ευρώ. Δηλαδή ακύρωση όλων των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις που έγιναν. Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου (ΝΔ), φαινόταν να έχει αποδεχθεί την πρόταση αυτή, όμως έγιναν εκλογές και ο νέος υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ), απέρριψε την σχετική πρόταση και έκανε σωρεία αγωγών, μία για κάθε ακίνητο που είχε μεταβιβαστεί διεκδικώντας 1,5 δισ ευρώ! Αν η πρόταση της μονής Βατοπεδίου γινόταν δεκτή, μόνη δικαστική εκκρεμότητα θα ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, που "μετρά" 80 χρόνια αντιπαράθεσης μεταξύ της μονής και του κράτους.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η μονή Βατοπεδίου, ευθύς εξ αρχής είχε την πρόθεση να συννενοηθεί με το κράτος και να μην υπάρξει η ελάχιστη "σκιά" στις συναλλαγές. Όμως το κράτος δεν απεδέχθη την λογική αυτή πρόταση, με αποτέλεσμα την διαιώνιση του θέματος, που κατέληξε στην προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, μια προφυλάκιση που θα είχε αποφευχθεί.

Στη διάρκεια της εκπομπής, τόσο ο κ. Πλεύρης, όσο και άλλοι συμμετέχοντες στην εκπομπή, υποστήριξαν ότι "δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για ζημία του κράτους από τις συναλλαγές που έγιναν". Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι εκτιμητές που απεφάνθησαν για μη ζημία, αντιμετωπίζουν και αυτοί την... δικαιοσύνη για μεροληπτική συμπεριφορά! Αυτό σημαίνει ότι δικαστικά το θέμα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές ότι οι 20 μονές του Αγίου Όρους, χρειάζονται τεράστια ποσά για την συντήρησή τους. Μόνο η μονή Βατοπεδίου είναι πολιτισμικό κτίριο... 35.000 τ.μ. και με αμύθητο πλούτο σε έγγραφα και χριστιανικά κειμήλια που απαιτούν υψηλά κονδύλια συντήρησης. Συνεπώς η οικονομική διαχείρηση των μονών -που είναι ΝΠΔΔ- είναι εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη. Στο Άγιο Όρος κάθε ηγούμενος είναι υποχρεωτικά και οικονομικός διαχειριστής... Δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα πνευματικά του καθήκοντα.

Τέλος ο πρώην υπουργός κ. Πέτρος Δούκας παρενέβει στην εκπομπή αποκαλύπτοντας ότι επί ΠΑΣΟΚ, οι εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ δηλώθηκε ότι ανήκουν στην μονή Βατοπεδίου με γνωμοδότηση του μοναδικού κρατικού φορέα που αξιολογεί τέτοιες υποθέσεις, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. "Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα" κατέληξε.

Από την χθεσινή συζήτηση, κατέστη σαφές ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ζημία για το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα το περίφημο "σκάνδαλο" Βατοπεδίου να αιωρείται μεταξύ αναπόδεικτων καταγγελιών και υποθετικής λεηλασίας...

Όλα τα παραπάνω, συζητήθηκαν υπό την σκιά της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, για την οποία οι αντιδράσεις μεγαλώνουν καθημερινώς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης