Η Ελλάδα σύμβολο... ευρω-πανωλεθρίας! Οι γερμανοί βλέπουν μόνον τρεις δρόμους.

Το γράφει η γερμανική εφημερίδα "Welt Am Sonntag", σε ένα εξαιρετικό κείμενο της για την Ελλάδα. Η Ελλάδα καταρρέει, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ούτε οι δημόσιοι φορείς, το 2011 είναι μια χαμένη χρονιά. Το δίλημμα ανάπτυξη ή πτώχευση παραμένει, κατά την εφημερίδα.

Ήδη τον Οκτώβριο, όταν έγιναν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι τα 13 δις ευρώ θα επαρκούσαν μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση δεν χειροτέρευε. Σήμερα κανείς δεν κάνει λόγο γι’ αυτό, καθώς η ανεργία στο τέλος Νοεμβρίου έφθασε στο 18%, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2012, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, ενώ κάποιοι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για πτώση 7%.

«Το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αποκύημα της φαντασίας ότι η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη ήδη από το 2013» δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών Στέφανος Μάνος.

Σε περίπτωση που η τρόικα φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της ακόμη και μετά το κούρεμα, είτε δε θα δοθούν νέες πιστώσεις, είτε θα αυξηθούν τα υπεσχημένα ποσά. Η κατάσταση είναι απελπιστική, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Παρότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν πολλά από το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, καθώς ο κ. Παπαδήμος φαίνεται να φοβάται επίσης τη μάχη με τα ελληνικά λόμπι συμφερόντων και έχει να επιδείξει τόσο λίγες μεταρρυθμίσεις, όσο και ο προκάτοχός του. Ήταν λάθος του ότι, σε αντίθεση με το Μόντι, δεν έθεσε ως όρο την ανάληψη των Υπουργείων-κλειδιών από τεχνοκράτες με αποτέλεσμα τώρα να είναι επικεφαλής μιας πολυκομματικής κυβέρνησης, εξαρτημένος από τα παλιά κόμματα που νοιάζονται μόνο για τη διατήρηση των οφιτσίων τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τρεις δρόμοι υπάρχουν για την Ευρώπη σε σχέση με την Αθήνα και κανένας δεν είναι ωραίος.

Πρώτον: Ένα μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης

Εάν η κ. Μέρκελ θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, πρέπει να δώσει πολύ πάνω από 130 δις ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να μεταρρυθμίσει τη διοίκησή της και να κάνει την οικονομία της ανταγωνιστική. Απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια, όπως συζητείται σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Η κ. Μέρκελ θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, για να πείσει τη γερμανική Βουλή να δοθεί κι άλλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο από το συγκυβερνόν FDP, αλλά και από το αδερφό κόμμα της Βαυαρίας CSU, όπως σημειώνεται.

Δεύτερον: Χρεοκοπία της Αθήνας εντός της Ευρωζώνης

Όλο και πιο δυνατές γίνονται οι φωνές που θεωρούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας ως το μοναδικό δρόμο για την εξυγίανση της χώρας. Μετά την επόμενη έκθεση της Τρόικας, θα μπορούσε να κριθεί ότι η Αθήνα έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους της και δε θα λάβει άλλα χρήματα. Τότε η χρεοκοπία θα ερχόταν ήδη στο τέλος Μαρτίου, οι συνέπειες ωστόσο είναι απρόβλεπτες για τις αγορές. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν. Η Αθήνα θα παρέμενε στην ευρωζώνη και θα διαπραγματευόταν νέο κούρεμα χρέους, ενώ για να μην υπάρξει πολιτικό χάος, πράγμα το οποίο φοβούνται ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα συμφωνούνταν νέο, μακράς πνοής, πακέτο βοήθειας.

Τρίτον: Εκδίωξη της χώρας από την Ευρωζώνη

Πριν από λίγες εβδομάδες η λύση αυτή ήταν εκτός συζήτησης, καθώς θα είχε «ανυπολόγιστες συνέπειες», σύμφωνα με συμβούλους της κ. Μέρκελ. Σήμερα επίσης υπάρχουν φόβοι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν πανικός και θα αποκλείονταν από τις αγορές Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Εάν ωστόσο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρουσιαζόταν ως οικειοθελής, θα μπορούσε να θεωρηθεί παράγοντας πιο στενής συγκόλλησης των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι με αβέβαιη έκβαση.

Η καγκελάριος θα αποφασίσει, ως συνήθως, την ακριβώς τελευταία στιγμή. Επομένως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ακόμη στη διάθεσή τους μερικές εβδομάδες, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης