Η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ με αριθμούς

Τον Ιούνιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα 24 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας και τώρα η Ν.Δ. έχει γυρίσει πλήρως το «παιχνίδι» έχοντας κερδίσει διαφορά 14 μονάδων σε σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, πριν από τρία χρόνια, τέτοιο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωνε έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, με κλειστές τις τράπεζες και τους πολίτες να προσέρχονται στην κάλπη του δημοψηφίσματος για ένα «ναι» ή ένα «όχι» στα «νέα μέτρα Γιούνκερ». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη στήριξη των πολιτών όπως αυτή καταγράφηκε στην έρευνα της Metron τον Ιούνιο του 2015 που είχε διενεργηθεί για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το ποσοστό του έσπαγε το φράγμα του 45%.

Στην εκτίμηση ψήφου η υπεροχή ήταν συντριπτική: ΣΥΡΙΖΑ 45%, Ν.Δ.: 21,4%, Χρυσή Αυγή: 5,3%, Ποτάμι: 7,4%, ΚΚΕ: 5,2%, ΑΝ.ΕΛ.: 3,8%, ΠΑΣΟΚ: 3,5%. Στην πρόθεση ψήφου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά σχεδόν είκοσι μονάδες από τη Ν.Δ.: Συγκεκριμένα: ΣΥΡΙΖΑ: 37,2%, Ν.Δ.: 17,7%, Χρυσή Αυγή: 4,4%, Ποτάμι: 6,1%, ΚΚΕ: 4,3%, ΑΝ.ΕΛ.: 3,2%, ΠΑΣΟΚ: 2,9%.

Στην έρευνα της ίδιας εταιρίας (Metron Analysis) που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» στις 30 Ιουνίου, καταγράφεται η ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝ.ΕΛ., με τη Ν.Δ. να έχει προβάδισμα 14,1 μονάδων και ποσοστό 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,9% αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 6,8% το ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3,2%. Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν ξεπερνούν το 2% στην ίδια έρευνα ενώ η φιέστα του Ζαππείου με τις γραβάτες δεν έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 75% αξιολογούν αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης και σε ποσοστό 73% αξιολογούν επίσης αρνητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης