Η Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα «πρωταγωνιστούν» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο και την αναμενόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού υπέρ μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των πιο σημαντικών μέσων ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο η χώρα μας αποτελεί πρώτη είδηση.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα μάχεται για να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση, συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφία του πρωθυπουργού μέσα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μάλλον θα είναι και το τελευταίο υπό τον Γ.Παπανδρέου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η χώρα για το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press μεταδίδουν με συνεχή έκτακτα τηλεγραφήματα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Η Ελλάδα κάνει πρόοδο προς μία νέα κυβέρνηση γράφει η γαλλική Liberation φιλοξενώντας και ρεπορτάζ σχετικά με την αντίθεση των Ελλήνων απέναντι στους πολιτικούς τους, αλλά και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία από τα μέτρα λιτότητας.

Η εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραιτείται πριν από τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στην «επικείμενη παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου» αναφέρεται ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο δικτυακό τόπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας ότι είναι ακόμη ασαφές εάν ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί πριν ή μετά από τη συμφωνία για τις λεπτομέρειες της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Το πόκερ της ελληνικής ελίτ για την εξουσία» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, πάνω από τη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού να μιλά έχοντας δίπλα τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Χάρη Καστανίδη. Το Spiegel επισημαίνει ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου να προτρέπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι θα συμμετάσχει μόνο όταν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, τη λύση ίσως φέρουν οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πρώτο θέμα στο δικτυακό τόπο του BBC είναι η συνάντηση των Παπανδρέου - Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, η οποία όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Για την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου μιλά και το Sky News, αναφέροντας ότι γίνονται συζητήσεις για τον πιθανό αντικαταστάτη του. Η Ελλάδα προς κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μεταδίδει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική Repubblica, μεταφέροντας όλο το κλίμα και τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραιτηθεί μετά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αναφέρει την ίδια στιγμή στο ηλεκτρονικό του πρωτοσέλιδο το αμερικανικό δίκτυο CNN. Πρώτη είδηση η αναμενόμενη παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και στο δικτυακό τόπο του Al Jazeera.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης