Ετοιμότητα και Διπλωματία η απάντηση στην Τουρκία - Όχι πρώτοι σε στρατιωτική εμπλοκή

Η Ελλάδα όχι μόνο παρακολουθεί σενά την τουρκική ρποκλητικότητα αλλά έχει αποφασίσει και τι να κάνει σε κάθε πιθανό σνάριο. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πορεία του «Ορούτς Ρέις» που κινείται σε NAVTEX μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου. Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας, όσο αυτό πλέει μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Όχι στρατιωτική είναι η απόφαση, μόνο έντονη ελληνική παρουσία

Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή αλλά δεν έχουν εντολή για στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  προχωρήσουν στην πρώτη κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Αρχηγείο Στόλου δεν υπάρχουν σενάρια για το πώς μπορεί να παρεμποδιστεί το «Ορούτς Ρέις» με άλλα μέσα, εφόσον αυτό χρειαστεί. 

Σε επίπεδο νέων προκλήσεωνων, η επόμενη κίνηση κλιμάκωσης από πλευράς της Αγκυρας θα ήταν να προχωρήσει στην αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα το «Ορούτς Ρέις». 

Ενα υπαρκτό σενάριο, το οποίο βρίσκεται πάντα επί τάπητος, είναι και η πιθανότητα να προχωρήσει η ΤΡΑΟ σε έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι με την Τουρκία θα υπάρξει κρίση διαρκείας, ετοιμπαζει αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι, προχωρούν ταχέως τα 12 μεταχειρισμένα «Ραφάλ», μάλιστα προσδιορίστηκε η τιμή τους σε 33 εκατ. ανά τεμάχιο, κάτι που σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα δαπανήσει αρχικά 396 εκατ. ευρώ για τα τέταρτης γενιάς γαλλικά μαχητικά. 

Ακόμη ανασυγκροτούνται τα ποελμικά μας εργοαστάσια (π.χ. η ΕΑΒ) αλλά και τα παρατημένα Ναυπηγεία της χώρας (π.χ. Σκαραμαγκάς). Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη σε δυο επίπεδα: Ετοιμότητα και Διπλωματία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης