Ερώτημα: Οι δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι διαφορετικοί (και σε τι;) από τον Γ. Παπανδρέου;

Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος και Βενιζέλος

Όπως είχε προβλέψει το molonoti.gr, ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέθεσε για μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε και το ψήφισε η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου, που ελέγχεται από τον ίδιο, η εκλογή προέδρου να γίνει πριν τις βουλευτικές εκλογές. Δεν παρέστησαν και δεν ψήφισαν οι 5 που υποστηρίζουν Βενιζέλο. Μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Βενιζέλος σκέπτεται να μην διεκδικήσει την προεδρία στο κόμμα.

Από τις εξελίξεις γίνεται σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου δεν φεύγει και είναι πολύ πιθανό η δυαρχία που έχει προτείνει να καταλήξει: αυτός πρόεδρος και ένα άλλο πρόσωπο (ή και ο ίδιος) υποψήφιος πρωθυπουργός. Φυσικά παραμένει το ισχυρό πρόσωπο στο κόμμα, ενώ είναι ζήτημα ολίγου χρόνου να "βγουν" μπροστά οι υποστηρικτές του και να ανατρέψουν την κατάσταση με ένα βασικό επιχείρημα προς τους δελφίνους και τους υποστηρικτές τους: Σε τι ευθύνεται ο Παπανδρέου που δεν ευθύνεστε και εσείς;

Πέρα από τα διαδικαστικά πάντως υπάρχει και η σκληρή πολιτική πλευρά των πραγμάτων. Η "δελφινολογία", δεν είναι παρά μία κλειστή σύγκρουση κομματικών στελεχών που δεν εκφράζουν τίποτε ιδεολογικά, ούτε εκπροσωπούν κάποιο κομμάτι στην κοινωνία. Πράγματι τι εκφράζει ιδεολογικά ο κ. Βενιζέλος και πιο κομμάτι της κοινωνίας τον ακολουθεί; Τι εκφράζει ακριβώς ο κ. Λοβέρδος; Γνωρίζει κανείς; Ο κ. Χρυσοχοίδης; Είναι ξεκάθαρο ότι εκφράζουν μόνον τους εαυτούς τους και έναν μικρό αριθμό κομματικών στελεχών που ιδιοτελώς τους ακολουθούν. Η κοινωνία δεν περιμένει τίποτε από αυτούς.

Τα παραπάνω συνιστούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ. Θα αναδείξουν κάποιον αρχηγό 30-40 ελιτίστικα στελέχη, ερήμην των μελών, των ψηφοφόρων και των απλών πολιτών; Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας θα προεπιλεχθεί σε ένα... δωμάτιο χωρίς κανένας να γνωρίζει τι πρεσβεύει; Το παρασκήνιο αποδεικνύεται ισχυρότερο της πραγματικής ουσίας και της Δημοκρατίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης