Είκοσι χρόνια δεν έχτισαν Πρεσβεία στην Κύπρο...

H Mητρόπολη Κύκκου παραχώρησε στην μητέρα Ελλάδα ένα οικόπεδο ώσε να αναγερθεί εκεί η Πρεσβεία μας. Αργότερα η Μητρόπολη διαπίστωσε κατάπληκτη ότι το ακίνητο της είχε ενταχθεί στα ακίνητα του... ΤΑΙΠΕΔ "προς αξιοποίηση - πώληση". Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ζητά το ακίνητο πίσω.

Στο δικαστήριο που γίνεται αυτές τις ημέρες, είχαμε σκληρή αντιπαράθεση. Με βαριές εκφράσεις έγινε στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας η αντεξέταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου.

Η διαφορά μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής Κυβέρνησης αφορά οικόπεδο στη περιοχή Έγκωμης, στη Λευκωσία.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία.

Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή. Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. 

Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης