Δεν αξιοποιήθηκαν οι ήπιες δηλώσεις Ερντογάν

Με μια εξαιρετικά προσεκτική συνέντευξη ο Ερντογάν ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι δεν διεκδικεί τίποτα από την Ελλάδα, ότι η ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών είναι δεδομένη και ακόμη ότι η Τουρκία ευθύνεται "που εκατοντάδες χιλιάδες Ρωμιοί εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη - έχουμε κάνει και εμείς λάθη".

Είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν (και ενώ είμαστε πια σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία): "... εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε.

Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα  Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη", 

Για τους διωγμούς στην Πόλη: "... Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε".

Τέλος έκανε έναν "προεκλογικό ελιγμό" με τους δυο Έλληνες που έχει φυλακίσει λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εκδόσει η Ελλάδα τους 8 Τούρκους "πραξικοπηματίες". Όπως έχουμε γράψει, οι δυο Έλληνες θα αποφυλακιζόντουσαν μέχρι τέλος Απριλίου με μια ποινή δυο μηνών (που θα την είχαν εκτίσει) για παράνομη είσοδο στη χώρα. Γι αυτό άλλωστε δεν έχουν αναγγελθεί κατηγορίες 52 ημέρες τώρα.

Δυστυχώς ήρθαν οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία οπότε η νεώτερη εκτίμησή μου είναι ότι θα αποφυλακιστούν μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου...

Η ελληνική πλευρά πάντως, δεν φάνηκε να εκμεταλεύεται τις ήπιες δηλώδεις Ερντογάν. Επικεντρώθηκε μόνο στην υπόθεση των δυο φυλακισμένων απαντώντας με φράσεις τύπου "απαράδεκτο" κ.λ.π. ενώ δεν σχολίασε ιδιαίτερα τα υπόλοιπα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης