Δέκα λόγοι που οι Παπαδήμος-Βενιζέλος θα αποτύχουν και πάλι. Η ύφεση βαθαίνει.

Το 2012, η Ελλάδα θα ζήσει την χειρότερη μορφή της ύφεσης που αποδομεί τον κοινωνικό και οικονομικό της ιστό, αυξάνοντας τους νεόπτωχους, τους άνεργους, τα "λουκέτα", την ερήμωση. Το πολιτικό σύστημα υποκρίνεται ότι έδωσε τη... λύση ορίζοντας ως πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε. Η χώρα κυβερνάται από τον κ. Βενιζέλο, την οικονομική πολιτική του οποίου ο κ. Παπαδήμος υπερασπίζεται και ακολουθεί κατά γράμμα.

Υπάρχουν ΔΕΚΑ λόγοι που το δίδυμο Παπαδήμου-Βενιζέλου όχι μόνο θα αποτύχει αλλά θα οδηγήσει την Ελλάδα στα χειρότερα. Αυτοί οι λόγοι είναι:

1. Η αποχώρηση μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων από την χώρα ή η μεταφορά των εδρών τους σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Η συρίκνωσή τους, η μεταφορά κεφαλαίων τους σε ξένες Τράπεζες, θα είναι πλήγμα για τα κρατικά έσοδα που θα εισπράξουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές στα Ταμεία, από τους δυνατούς της αγοράς.

2. Το σαρωτικό κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων που θα αρχίσει μετά τις εορτές και θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Μείωση εισπραξης φόρων και εισφορών.

3. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης εξ αιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων αλλά και της μείωσης των εισαγωγών εξ αιτίας της μη πίστωσης που έχουν επιβάλλει οι ξένοι προμηθευτές στις ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες. Και σ αυτή την περίπτωση θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα.

4. Στην οικονομική αφυδάτωση της αγοράς εξ αιτίας των νέων φόρων που θα επινοηθούν, αλλά και των "πονηρών" ανατιμήσεων που γίνεται με μεθόδους καρτέλ κυρίως στα τρόφιμα. Έτσι περιορίζεται το ρευστό για την υπόλοιπη αγορά με επιπτώσεις ( περαιτέρω "λουκέτα", απολύσεις, μειώσεις τζίρων και κρατικών εσόδων ).

5. Η ασφυξία από μια σειρά "μέτρων καταστολής", που παίρνει το κράτος. Τειρεσίας, φορολογικές ενημερότητες, μη παραγραφή πτωχευμένων χρεών δεκαετιών, εκ των υστέρων ποινικοποίηση φορο-παραβάσεων, καταδυναστεύουν την αγορά μη επιτρέποντας να αναπνεύσει και να συνεισφέι και στην ανάπτυξη και στα κρατικά έσοδα.

6. Το διαλυμένο κράτος που αδυνατεί ακόμα και να εκταμιεύσει κοινοτικά κονδύλια δισ. ευρώ ( όχι μόνο του ΕΣΠΑ ), αν και χιλιάδες φάκελοι έχουν από μηνών κατατεθεί για πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις. Αδυνατεί επίσης να εισπράξει "βατές" υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Έτσι θα καθυστερεί η ροή ρευστού  και για την αγορά και για το κράτος συμβάλλοντας στην επιδείνωση της αγοράς.

7. Η γραφεικρατία που εμποδίζει επι μήνες την ίδρυση μικρών εταιρειών και επί χρόνια όλες τις μεγάλες επενδύσεις της χώρας με τις ίδιες επιπτώσεις: Μικρά και μεγάλα κεφάλαια θα "λιμνάζουν αντι να αιμοδοτούν", καθηλώνοντας ακόμα και αυτούς που θέλουν και μπορούν να επενδύσουν.

8. Τα νέα φορολογικά μέτρα που θα πιέσουν αφόρητα την ελληνική κοινωνία. Ακίνητα, αγρότες, παραγωγικές μονάδες, κατανάλωση, έκτακτες εισφορές σε μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν και πάλι σκληρά, μειώνοντας δραματικά τον οικογενειακό προυπολογισμό. Όλο και περισσότερες οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώνουν έμμεσους ή άμεσους φόρους.

9. Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσουν τεράστιες ομάδες πολιτών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε φόρους, ούτε άλλες υποχρεώσεις αποβουλιάζοντας τι οικονομικό μπεριβάλλον.

10. Η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω. Η χώρα δεν μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματά της και συνεχίζει να πορεύεται όπως και τότε που... δανειζόταν! Η αδυναμία να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, να γιατρευτούν οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και να ξεκινήσει η ανάπτυξη μέσα από μια βαθιά λειτουργική ανανέωση του όλου συστήματος, βεβαιώνουν εκ των προτέρων ότι αποτέλασμα δεν θα υπάρξει, ούτε το 2012.

ΟΥΤΙΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης