Γκιουλ: Μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ενωσης. Βαρείς χαρακτηρισμοί από τον τούρκο πρόεδρο για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο

Επανέρχονται οι Τούρκοι στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, αυτή τη φορά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς όχι μόνον εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι  «μισή χώρα θα ηγηθεί μίας άθλιας Ένωσης», αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (που προήλθε από τις ενστάσεις που υπέβαλε η Κύπρος, επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει ως κράτος) έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει χάσει την αξιοπιστία της όταν αναλάβει την προεδρία η Κύπρος:

«Τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία; Θα είναι μία ελλιπής προεδρία μίας άθλιας Ένωσης και αυτό ακριβώς είπα και στους αρμόδιους της ΕΕ», δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα διατηρήσει μία στάση που θα δίνει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιούλ είπε ότι σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει ήδη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα εμφανίζεται οργισμένη στην προοπτική ανάληψης της προεδρίας από την Κύπρο, μία χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει και κατέχει διά της βίας το 38% του εδάφους της. Αυτός είναι και ο λόγος που προωθεί μία λύση στο Κυπριακό πριν από την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο. Εάν ως τότε δεν εξευρεθεί λύση τότε αναγκαστικά η Τουρκία ως υπό ένταξη χώρα θα αναφέρεται στην προεδρεύουσα Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντάς την έτσι αμέσως. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Άγκυρα θα ακολουθήσει μία «μεσοβέζικη» λύση. Θα παγώσει για ένα εξάμηνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην συμμετέχει στις ευρωπαϊκές συνόδους στις οποίες θα προεδρεύουν οι Κύπριοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Κύπρο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας διαβεβαίωσαν τη Λευκωσία ότι θα στηρίξουν πολιτικά και τεχνοοικονομικά την κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης