Γιατί έχουν στοχοποιήσει τον Σάββα Ξηρό την ώρα που άλλα μέλη - εκτελεστές της 17Ν έχουν αποφυλακιστεί;

Πέντε νεκρούς "μετρούν" οι ΗΠΑ από επιθέσεις της 17 Νοέμβρη. Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι της οικογενείας Ξηρού οι εκτελεστές αλλά και μέλη που έχουν αποφυλακιστεί ή παίρνουν συχνά άδειες. Προς τι λοιπόν η εξέγερση κατά του άρρωστου Ξηρού από συγγενείς των θυμάτων και την κυβέρνηση των ΗΠΑ; 

Η πρώτη δολοφονία ήταν του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς με 45άρι στο Παλαιό Ψυχικό στις 23 Δεκεμβρίου 1975. Δεν έχει εξιχνιασθεί αφού τα αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα για την ελληνική δικαιοσύνη. Πάντως δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής σε αυτήν του ανήλικου τότε Σ. Ξηρού.

Στη δεύτερη αναφερόμενη αιματηρή επίθεση, στις 15 Νοεμβρίου 1983, του πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες καθώς και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου στο Ψυχικό δεν έχει διευκρινισθεί ποια μέλη της 17Ν συμμετείχαν αφού η στρατολόγηση των μελών της οικογένειας Ξηρού αλλά και άλλων στην οργάνωση έγινε λίγους μήνες αργότερα. Η δολοφονία Τσάντες - Βελούτσου έγινε σε μία μεταβατική, «θολή» περίοδο για την ένοπλη οργάνωση και δεν έχουν υπάρξει ομολογίες που καλύπτουν αυτήν την αιματηρή επίθεση.

Ωστόσο στο βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο «Γεννήθηκα 17Νοέμβρη» των εκδόσεων Λιβάνη ο συγγραφέας αποδέχεται ότι ο ίδιος και ο Γιάννης Σκανδάλης (μέλος της 17Ν με το ψευδώνυμο «Κόμης» που σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα) συμμετείχαν στην επίθεση.

Στην τέταρτη δολοφονία, στις 28 Ιουνίου 1988, του ναυτικού ακόλουθου των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νόρντιν στο Κεφαλάρι συμμετείχε πράγματι ο Σ. Ξηρός αλλά και άλλοι που σήμερα... έχουν αποφυλακιστεί!

Σύμφωνα με κατάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού το καλοκαίρι του 2002, «σε αυτή την επίθεση ήμασταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Αλέκος" (σ.σ. Πάτροκλος Τσελέντης) και ο "Σταμάτης" (σ.σ. Βασίλης Τζωρτζάτος). Αυτοί αναλαμβάνουν την προετοιμασία και τοποθέτηση του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο προεπιλεγμένο σημείο, όπως και έγινε.

Δεν θυμάμαι ποιος τοποθέτησε τα εκρηκτικά εντός του αυτοκινήτου. Η δεύτερη ομάδα αποτελείτο από εμένα και τον "Λουκά" (Δ. Κουφοντίνας), οι οποίοι, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του παγιδευμένου αυτοκινήτου, μπήκαμε σε διπλανό ακατοίκητο σπίτι. Τη στιγμή που πέρασε ο στόχος με το αυτοκίνητό του, εγώ (δηλαδή ο Χρ. Ξηρός) πάτησα το μπουτόν του τηλεχειρισμού».

Σημειώνεται ότι ο Πάτροκλος Τσελέντης έχει ήδη αποφυλακισθεί ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος λαμβάνει συχνά άδειες από τις φυλακές.
Στην πέμπτη δολοφονία, στις 12 Μαρτίου 1991, του αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτστην Άνω Γλυφάδα συμμετείχε ο Σάββας όπως και άλλα μέλη της 17Ν. Όπως ομολόγησε ο Χρ. Ξηρός τότε, «στη συνέχεια συμμετέχω στην έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό σε αμερικανό αξιωματούχο στη Γλυφάδα, μαζί με τον αδελφό μου Σάββα, τον "Λουκά" και τον "Χάρη".

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης