Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαμαράς τελειώνει και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά στην Αθήνα δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα. Μάλιστα σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς είναι μάλλον προετοιμασμένη.

Γερμανοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό να έχουν γίνει ήδη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που να έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές δεν θα επιφέρει προβληματικές εξελίξεις.

"Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο ήρεμη, αλλά και γιατί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιδρούν στα γεγονότα με τόσο δραματικό τρόπο όσο πριν από 3-4 χρόνια", αναφέρουν.

Πράγματι στη Γερμανία, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στην παρούσα βουλή δεν επιτρέπουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατ΄αυτούς υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: ή να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ τις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις περί ακύρωσης όλων των συμφωνιών και να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ή να επιμείνει στη σκληρή του γραμμή, προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές και επαναφέροντας τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Φυσικά εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τραβήξει το σχοινί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης