Βασ. Κοντογιαννόπουλος:Τα κόμματα είναι η μήτρα της κρίσης στην Ελλάδα

Αυτοκατάργηση όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για μια τετραετία που θα βγάλει την χώρα από την κρίση, είναι η τολμηρή πρόταση που κατέθεσε δημοσίως ο κ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και προβληματισμό.

Η πρόταση του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σημίτη, χαρακτηρίστηκε "ανεδαφική" από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ωστόσο τι πραγματικά προτείνει ο κ. Κοντογιαννόπουλος; Να επιστρέψουμε στο 1974 όταν η χώρα για να αντιμετωπίσει την καταστροφική 7ετία της χούντας δημιούργησε άτυπα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προσωπικοτήτων (υπό τον Καραμανλή).

Η κυβέρνηση εκείνη πέτυχε την ομαλότητα, έκανε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, άλλαξε όπου έπρεπε το Σύνταγμα και προχώρησε στις πρώτες ελέυθερες εκλογές με  σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Εκείνος ο τρόπος φαντάζει ιδανικός και σήμερα για να αντιμετωπιστεί η... 7ετία των μνημονίων που απεδείχθη επίσης καταστροφική. Ωστόσο ο κ. Κοντογιαννόπουλος εξηγεί: "Αυτά τα κόμματα είναι φθαρμένα, έχουν την απόλυτη ευθύνη για την σημερινή μας κατάσταση, είναι αυτά που μέσα από τον κομματισμό αποδόμησαν την ελληνική κοινωνία. Γιατί να υπάρχουν λοιπόν; Ας επανιδρυθούν αργότερα σε άλλες βάσεις".

- Πότε ξεκίνησε η αποδόμηση της κοινωνίας όπως λέτε;

- Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν το 1980. Η ρίζα του κακού δεν είναι η μεταπολίτευση γενικώς όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η Αριστερά, αλλά η δημιουργία και λειτουργία σκληρών κομματικών μηχανισμών που ήσαν μήτρες διαπλοκής, διαφθοράς, αναξιοκρατίας. Αυτός ο κομματισμός καταστρέφει την Ελλάδα.

- Πιστεύετε ότι με την πρότασή σας αντιμετωπίζονται αυτές οι παθογένειες;

- Προτείνω την δημιουργική καταστροφή του υπάρχοντος κομματικού συστήματος, ένα είδος ευθανασίας των κομμάτων, για να καταργηθέι επιτέλους το πελατειακό κράτος και η αναξιοκρατία που μας καταστρέφουν. Πιστεύω ότι η πρότασή μου θα κάνει τον κύκλο της και σίγουρα θα αφήσει τον προβληματισμό που της αξίζει.

- Να υποθέσω ότι η πρότασή σας γίνεται γιατί δεν βλέπετε καμία καλή εξέλιξη για την χώρα;

- Πράγματι δεν βλέπω πολιτικές εξελίξεις με το υπάρχον σύστημα εξουσίας αν και όλα είναι ανοιχτά. Το σύστημα Τσίπρα - Παππά, αυτή η μικρή ομάδα που έχει την εξουσία δηλαδή, έχει στα χέρια της και τις εξελίξεις. Μόνο η περίπτωση ενός... ατυχήματος μπορεί να φέρει πρόωρες εξελίξεις κατά την εκτίμηση μου.

- Γράφτηκε πως είπατε ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης.

- Ολίγον ανακριβές. Είπα ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνος του. Δυστυχώς η ΝΔ είναι ακόμη ένα κόμμα με τις γνωστές παθογένειες που σας περιέγραψα.

- Τα νυν κόμματα σας φοβίζουν λοιπόν

- Μα ναι. Αυτά είναι το πρόβλημα για την χώρα, επιτέλους ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Και αυτό που με τρομάζει είναι ότι αυτά τα κόμματα της παρακμής μπορεί να έχουν ένα νέο κύκλο καταστροφικής παρουσίας στην χώρα μέσω της απλής αναλογικής. Πρόκειται για το σενάριο της τελικής καταστροφής της Ελλάδος.

Ο νόμος για την αναλογική πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη αν τα δημοκρατικά κόμματα κάνουν τα στραβά μάτια, όταν έρθει η ώρα.

* INFO: Η πρόταση Κοντογιαννόπουλου κατατέθηκε σε κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παρέστησαν πολιτικά πρόσωπα και άλλοι ομιλητές. Δημιούργησε αίσθηση και γίνονται συνεχώς αναφορές στον Τύπο. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος μίλησε για ανεπάρκεια του πολτικού προσωπικού, ενώ βλέπει μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα (ΝΔ).

Πηγή: 
http://molonoti.gr από την έντυπη έκδοση

Δείτε επίσης