Βαριά ήττα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πιθανή βαριά ήττα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πολύ χαμηλά (λίγο πάνω από το 20%) και πολύ κοντά με τη δεύτερη ΝΔ. Επιπλέον, οι θετικές γνώμες για τον Τσίπρα έχουν μειωθεί πολύ.

Οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στη Βουλή. Συμπέρασμα: Τα ποσοστά των δυο κομμάτων των εκλογών του Ιανουαρίου και οι 162 έδρες είναι αδύνατον να επιτευχθούν. Το πιθανότερο είναι ο κ. Τσίπρας με μειοψηφία βουλευτών, να είναι μόνος απέναντι σε όλους.

Τα ευρήματα του τελευταίου τριημέρου από τις εξελισσόμενες έρευνες που διενεργούνται από Alco, Metron Analysis, Rass, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μεγάλο κατακερματισμό της ψήφου που  στο μόνο συμπέρασμα που οδηγεί είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η πλέον πολυκομματική της μεταπολεμικής περιόδου και, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεργασίας απολύτως αναπόφευκτη.

Η τρίτη θέση διεκδικείται κατά σειρά από το Ποτάμι, που εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένο, την Χρυσή Αυγή, που μάλλον μένει στα ίδια, καθώς και τη νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπολοίπων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο αποχωρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, τα ποσοστά Λαφαζάνη μεγαλώνουν.

Στην επόμενη Βουλή φαίνεται να περνούν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που αποτελεί την δημοσκοπική αρνητική έκπληξη, καθώς και το ΠΑΣΟΚ που αποκτά δυναμική από τις συζητήσεις περί της επικείμενης διεύρυνσης του.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις, εξαιτίας διαρροών και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ, δέχονται οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου που, επί του παρόντος, απέχει από τον στόχο να είναι και στην προσεχή κοινοβουλευτική σύνθεση.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσκοπική αυτή καταγράφη δεν είναι παρά η εκκίνηση των δημοσκοπήσεων που σίγουρα θα αλλάξει στην πορεία όταν θα αρχίσουν οι πολίτες να αποφασίζουν με σιγουριά τι θα πράξουν. Πάντως το πολιτικό σύστημα δεν πείθει πια εξού και η ρευστότητα που διαπιστώνεται.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕς ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

* η Metron Analysis για τα Παραπολιτικά τα κόμματα δίνει τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,2%
ΝΔ: 21,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4%
Ποτάμι: 5,1%
ΚΚΕ: 4,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,1%
Ένωση Κεντρώων: 3,8%
Λαϊκή Ενότητα: 3,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,2%

* Δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Αγορά δίνει τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 24,6%
ΝΔ: 22,8%
Χρυσή Αυγή: 6,2%
Ποτάμι: 5,6%
ΚΚΕ: 4,7%
Ένωση Κεντρώων: 4,7%
ΠΑΣΟΚ: 3,9%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 16,9%
Αλλο: 4,1%

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης