Απόλυτη η γαλλική στήριξη στην Ελλάδα στη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη

Την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου καταδικάζοντας παράλληλα την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας τις δηλώσεις του και πρόσθεσε: 

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης».

Ο κ. Μακρόν αναφέθηκε επίσης στη συμφωνία των μεταξύ υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε δε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αθετεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που μεταφέρουν Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης