Απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική συζήτηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η πρόταση της σημερινής πλειοψηφίας για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να «περάσει», δεδομένου ότι η σχετική αναθεωρητέα συνταγματική διάταξη για να εγκριθεί χρειάζεται μόνο 151 ψήφους, αφού στην προηγούμενη περίοδο είχε λάβει περισσότερες από 180. Κατάθεσε λοιπόν ένσταση αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει το πολύ πέντε ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας: Οι τρεις πρώτες όπως ισχύει και τώρα, δηλαδή να χρειάζοπνται 200-200-180 ψήφοι.

Αν δεν καταστεί δυνατό, τότε να γίνει τέταρτη πλειοψηφία, στην οποία να απαιτούνται 151, και στην περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και μία ακόμα, στην οποία θα απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συνεχείς εκλογικές διαδικασίες στη Βουλή, στο τέλος των οποίων εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός (τουλάχιστον 180) ψήφων, τότε η εκλογή του Προέδρου να γίνει άμεσα από το λαό.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, τάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της συγκεκριμένης διαδικασίας από την διάλυση της Βουλής, αλλά έχουν διαφορές ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης