Ίλιντεν ίσον αλυτρωτισμός λέγει η αντιπολίτευση

Τη διαφωνία τους για την ονομασία «Ιλιντεν», η οποία βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, έχουν εκφράσει προς τον πρωθυπουργό οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιήθηκαν από χθες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υποστηρίζει ότι «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο». Σημείωναν δε ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός "τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

«Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις», καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση.

* Το Ilindenska Republika Makedonija παραπέμπει άμεσα στην εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ού αιώνα, μια εξέγερση που αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αυτόνομης Μακεδονίας στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη βάσει των τότε αξιώσεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης