Άρχισε να φυλλορροεί ο... τρικομματισμός. Διαγραφή Χατζηγάκη από ΝΔ

Νέους εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί η κίνηση του «αβερωφικού» προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να διαγράψει τον επίσης «αβερωφικό» βουλευτή Τρικάλων κ. Σ. Χατζηγάκη.

Παράλληλα με αυτή την επιλογή στέλνει και μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών και κυρίως απευθύνεται εμμέσως και στον βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Π. Καμμένο, ότι εάν δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση θα βρεθεί εκτός Ν.Δ.   

Στις πέντε και τέταρτο το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Χατζηγάκης πληροφορήθηκε ότι ο κ. Σαμαράς τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογία του κόμματος, υπό τον κ. Ι. Τραγάκη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.

Ο πρώην υπουργός και εκ των παλαιοτέρων βουλευτών (εκλέγεται διαρκώς από το 1974), ξαφνιάστηκε με την κίνηση του κ. Σαμαρά και το πρώτο που είπε χαμογελώντας στο «Βήμα», το οποίο επικοινώνησε μαζί του, ήταν: «Με διέγραψαν; Θα κάνω μια δήλωση αργότερα.Τι να πω».
 
Ο κ. Χατζηγάκης είχε εξαπολύσει, πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. σφοδρή επίθεση σε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο.

«Ακροδεξιά σταγονίδια κάτω από την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.» τόνισε ο κ. Χατζηγάκης και συμπλήρωσε: «Η Ν.Δ. που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μέσα και φιλελεύθερους και λαϊκή δεξιά και μεσαίο χώρο. Όλες μαζί αυτές οι τάσεις συγκροτούν τη Ν.Δ που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Χατζηγάκης εκνεύρισε την ηγεσία του κόμματος, καθώς η αναφορά του για «ακροδεξιά σταγονίδια» θεωρήθηκε άκρως προσβλητική για βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι βαθιά προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Επίσης, ένα ακόμα σημείο που θεωρήθηκε casus belli για την ηγεσία, ήταν η αναφορά του κ. Χατζηγάκη για την ύπαρξη τάσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αυτή η επισήμανση κρίνεται από την ηγετική ομάδα ως άκρως αντικαταστατική, καθώς, όπως λένε στο πρόσφατο συνέδριο αποφασίστηκε ότι δεν αναγνωρίζονται οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Μόλις χθες ο κ. Σαμαράς, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, υποστήριξε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι: «Δεν υπάρχουν πυρήνες στη Ν.Δ και δεν δέχομαι οποιοδήποτε βέτο».

Παράλληλα αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγάκης προκάλεσε πολλές φορές με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του και υπήρξε ανοχή. «Η στάμνα πάει πολλές φορές για νερό, μια όμως θα σπάσει» τονίζει συνεργάτης του.

Πολλοί βουλευτές εξέφραζαν στο «Βήμα» τον προβληματισμό τους για την απόφαση διαγραφής του κ. Χατζηγάκη και υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί και μήνυμα και σε άλλα μέλη της Κ.Ο. σε περίπτωση που κινηθούν εκτός γραμμής.


«Κατάντησε τη ΝΔ Πολιτική Άνοιξη»

Ιδιαίτερα επικριτικός ο κ. Χατζηγάκης μετά τη διαγραφή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά. «Η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά από ένα μεγάλο κόμμα κατέληξε σε ένα μικρό απολειφάδι, τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Δεν ξέρω εάν είναι δικαιώμά του. Λυπάμαι γιατί μια παράταξη που υπηρέτησα 37 χρόνια με όλες τις ηγεσίες, κατάντησε έτσι στα χέρια του κ. Σαμαρά» δήλωσε, προσερχόμενος στη Βουλή ο πρώην υπουργός.


«Μας προσέβαλλε»


Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της ΝΔ

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Τρικάλων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «οι δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη για δήθεν ύπαρξη “ακροδεξιών σταγονιδίων” μέσα στη Νέα Δημοκρατία, προσβάλλουν βαθύτατα τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης. Μίας παράταξης ιστορικά προσηλωμένης στα δημοκρατικά ιδεώδη».

Επίσης, κατά την ηγεσία της Ν.Δ., όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η αναφορά του για δήθεν ύπαρξη “τάσεων” μέσα στη Νέα Δημοκρατία είναι, επίσης, ευθέως αντικαταστατική».

«Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τον κ. Σ. Χατζηγάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει ανακοίνωση.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης